SOS CEBULOWY
2 cebule, 2 łyżki mąki razowej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 szklanki wody, 1 łyżka oleju słonecznikowego, kminek (zmielony), bazylia, zmielony estragon, sól
Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju na zlotobrązowy kolor. Dodać mąkę i prażyć, aż się zarumieni. Dolać wody, przyprawić i gotować przez 20 minut. Na koniec dodać olej. SOS DAKTYLOWY
2 pomarańcze, 10 dag suszonych daktyli, 2 łyżki słodu jęczmiennego, łyżeczka gorczycy, woda, cynamon, sok z cytryny
Pomarańcze obrać ze skórki, dodać pokrojone daktyle, słód, sok z cytryny. Całość zmiksować, a następnie gotować około 40 minut. SOS PAPRYKOWY
3 papryki, 2 szklanki wody, 1/3 szklanki oliwy, 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, papryka słodka, 2 łyżki soku cytrynowego, imbir, sól Podane w przepisie składniki zmiksować w blenderze i gotować przez 5 minut.
SOS POMIDOROWY "ITALIANO"
4 szklanki pokrojonych pomidorów, 1 szklanka pasty pomidorowej, 3/4 szklanki zielonej papryki, 1 szklanka cebuli, 2 szklanki startej marchwi, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, chili, sól Cebulę, czosnek, marchew i zieloną paprykę udusić na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godziną.
SOS POMIDOROWO-WARZYWNY
opakowanie mrożonki "Paprykarz", 1/2 l soku pomidorowego, 1 mały koncentrat pomidorowy (200 g), 1 łyżka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta cynamonu, 1/2 szklanki wody, oliwa z oliwek W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać papryki, smażyć przez parę sekund, wrzucić mrożone warzywa i smażyć je 3 minuty na oleju z przyprawami. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem 10-15 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę, aby warzywa się nie przypaliły. Ugotowane warzywa zalać sokiem i przecierem pomidorow i dokładnie wymieszać następnie miksując. SOS SAŁATKOWY PODSTAWOWY
1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeży tymianek lub oregano, pieprz, sól Z wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i oliwy przyrządzamy sos winegret. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odcięte z łodyżek listki tymianku lub oregano. Całość mieszamy dokładnie. SOS SELEROWY
1 cebula, 1 seler, 1 ząbek czosnku, bulion warzywny, przyprawy, 10 dag mielonych migdałów, olej słonecznikowy, woda Cebulę, seler i czosnek obrać, drobno posiekać. Dusić 15 minut. Dodać bulion warzywny, przyprawy i dusić kolejne 10 minut. Dodać zmielone migdały, wymieszać. SOS SŁODKO-KWAŚNY
1/2 szklanki octu, 4 łyżki sukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyzka mąki ziemniaczanej Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami wody. Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i mieszając smażyć 10 sekund. Wlać pozostałe składniki i mieszając doprowadzić do zagotowania. Podawać na gorąco np. do ugotowanych płatów sojowych lub makaronu.
SOS SŁONECZNIKOWY
1/2 szklanki ziaren słonecznika, 1 szklanka soku pomidorowego, 1/2 łyżki soli, 1/4 szklanki zmielonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Podawać z sałatą.
SOS WINEGRET ZIOŁOWY
1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeży tymianek lub oregano Z wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i oliwy przyrządzić sos winegret. Doprawić przyprawami (tymianek lub oregano drobno posiekać) i dokładnie wymieszać. SOS Z BROKUŁÓW
25 dag brokułów, 3 łyżki nasion słonecznika, 1 łyżka soku z cytryny, sos sojowy, szczypta pieprzu, sól Brokuły umyć, pokroić, wrzucić na wrząca, osobną wodę i gotować przez 10 minut. Osączyć i ostudzić. Dodać słonecznik, sok z cytryny, pieprz i sól po czym wszystko zmiksować na jednolitą masę. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wody lub wywaru z gotowania brokułów. Doprawić do smaku sosem sojowym. Przed podaniem można podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia. SOS Z GRZYBÓW I SŁONECZNIKA
3 pokrojone cebule, 150 g pokrojonych grzybów, 1 łyżka oleju, 3/4 łyżeczki soli Podsmażyć te składniki do zmiękczenia. W tym czasie przygotować w blenderze: 1,5 szkl. wody, 1/4-1/2 szkl. słonecznika, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Zmiksować razem aż do konsystencji mleka. Jeśli ciągle występują kawałeczki słonecznika, to nie stanowi to żadnego problemu. Dodawać do podsmażonych wcześniej składników (cebuli, grzybów). Zagotować i podawać z ryżem, kaszą.
ŚMIETANA KOKOSOWO-RYŻOWA
1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 15 dag wiórków kokosowych, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 szklanka wody, 1 łyżka słodu klonowego lub innego Podane w przepisie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.
SOS Z GRZYBÓW SUSZONYCH
50 g suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, 40 g masła, sól, 1 cebula Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie. Po upływie kilku godzin ugotować je w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar zachować. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, aż będzie szklista, oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar z grzybów i gotować 1O minut. Po 5 minutach dodać drobno posiekane lub przepuszczone przez maszynkę grzyby, posolić sos i gotować dalsze 5 minut. ŚMIETANA SOJOWA
250 ml oliwy, 6 łyżek wody, 2 płaskie łyżki mąki sojowej, 1 łyżka soku cytrynowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu drożdżowego Mąkę sojową rozprowadzić z wodą na gładką masę. Dolewać powoli po jednej kropli oliwy i soku z cytryny. Postawić na małym ogniu i ucierać tak długo, aż masa zgęstnieje nie dopuszczając jednocześnie do wrzenia. Doprawić ekstraktem drożdżowym. ŚMIETANA MIGDAŁOWA
1,5 szklanki wody, 1 szklanka migdałów bez skórki, 1/2 laski wanilii, 4 łyżki słodu jęczmiennego lub innego, 3 łyżki oleju z winogron (lub innego wysokiej jakości), szczypta soli Podane w przepisie składniki umieścić w blenderze i zmiksować w celu uzyskania płynu o konsystencji i smaku śmietany. Używać jako zamiennik tradycyjnej śmietany, albo jako dodatek do deserów. SOS POMIDOROWY
10 pomidorów, 3 ząbki czosnku, strączek ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz ziołowy, bazylia, oregano
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć mieszając. Po kilku minutach dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku i drobno pokrojony strączek chili. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje i powstanie gęsta masa. Pod koniec dodać pieprz ziołowy, sól i przyprawy.
margotbao