Aromatyczny likier różany.doc

(19 KB) Pobierz

Aromatyczny likier różany

2 butelki po 1 litr

 

Składniki:

·         50dag owocu dzikiej róży

·         skórka z jednej pomarańczy

·         kawałek kory cynamonowej

·         1 szklanka płynnego miodu (lipa lub akacja)

·         1 szklanka wody

·         4 szklanki winiaku

·         ½ szklanki spirytusu

 

Wykonanie:

    1. Owoce umyć, oczyścić z pestek, usunąć szypułki i wrzucić do słoja z drobno pokrojoną skórką pomarańczy i cynamonem
    2. Zalać to winiakiem i spirytusem, zakorkować
    3. Pozostawić na słońcu przez 2 tygodnie
    4. Przefiltrować
    5. Ugotować syrop z miodu i wody i stopniowo dodawać przefiltrowany płyn
    6. Likier wlać do słoja, szczelnie zakorkować i odstawić na kolejne 3 dni
    7. Ponownie przefiltrować i rozlać do butelek
...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin