Mazurek migdałowo-kajmakowy.pdf

(1201 KB) Pobierz
15.06.2013
Mazurek migdałowo-kajmakowy Kuchnia Lidla
Mazurek migdałowo-kajmakowy
Kruche ciasto migdałowe:
70 g migdałów, zmielonych na mączkę
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
150 g margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka, umyte
200 g mąki pszennej
50 g migdałów, zmielonych na mączkę
Masa kajmakowa:
450 g cukierków krówek (klasycznych)
100 ml mleka 3,2%
100 ml śmietany 30%
50 g miękkiego masła
Do dekoracji:
biała czekolada, rozpuszczona
deserowa czekolada, rozpuszczona
bakalie
Kruche ciasto migdałowe:
kuchnialidla.pl/product/Mazurek-migdalowo-kajmakowy
1/2
1071874417.003.png 1071874417.004.png 1071874417.005.png 1071874417.006.png 1071874417.001.png
15.06.2013
Mazurek migdałowo-kajmakowy Kuchnia Lidla
Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać
żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie
zagnieść ciasto.
Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i
rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w
temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka.
Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać.
Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z
przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej
więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Masa kajmakowa:
Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki.
Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita (możemy
przecedzić ją przez sitko) , zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło.
Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
Dekorujemy bakaliami i rozpuszczoną czekoladą.
kuchnialidla.pl/product/Mazurek-migdalowo-kajmakowy
2/2
1071874417.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin