Przepisy na dekoracje świąteczne.pdf

(3856 KB) Pobierz
403593304 UNPDF
Przepisy na słodkie
403593304.002.png
Aromatyczny świecznik z piernika str. 2
Bezowe bałwanki str. 3
Bułeczkowa choinka str. 4
Cytrusowe ozdoby choinkowe str. 5
Czekoladowe ptysie str. 6
Domki z okienkiem z kruchego ciasta str. 7
Faworkowe choineczki str. 8
Goździkowa pomarańcza str. 9
Gwiazdkowe babeczki z czekoladą str. 10
Kolorowe ciasteczka świąteczne str. 11
Lukrowe płatki str. 12
Marcepanowe cukierki str. 13
Markizy z biszkoptów z nadzieniem z serka mascarpone str. 14
Obwarzanki choinkowe str. 15
Pierniczkowe wizytówki str. 16
Skrzacik z piernika i marcepanu str. 17
Świąteczne pierniczki str. 18
403593304.003.png
Aromatyczny świecznik z piernika
Sposób przyrządzania:
stopień trudności:
czas przygotowania: 00:30
chłodzenie: 00:30
Miód z cukrem podgrzej. Kiedy miód się roztopi, dodaj ok. 1/4
szklanki wody i zagotuj (3 min). Gdy miód trochę ostygnie,
dodaj przyprawę korzenną, sodę, łyżeczkę mielonego anyżu
i roztrzepane jajo. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę.
Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min.
W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki:
300 g mąki
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 jajko
0,5 łyżki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka zmielonego anyżu
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość około 3 cm.
Na papierze do pieczenia lub zwykłej kartce narysuj mazakiem
gwiazdę (możesz też wydrukować kształt gwiazdy), wytnij
kształt nożyczkami, przyłóż do ciasta i wycinaj po krawędzi
nożem.
Wyjmij świeczki ze środka podgrzewaczy (tyle ile masz gwiaz-
dek). Puste blaszki, które pozostały umyj, wysusz i wetknij po
jednej w każdą gwiazdkę. Wycięte pierniki układaj na blasze
w równych odległościach (ok. 4 cm). Posmaruj pierniki białkiem
za pomocą płaskiego pędzla. Piecz w piekarniku nagrzanym
do 170° przez ok. 20 min. Wyjmij pierniki, ostudź i wyciągnij ze
środka blaszkę z podgrzewacza. Teraz możesz w gotowy otwór
wcisnąć nowy podgrzewacz. Postaw piernikowy świecznik na
stół i zapal świeczkę.
Przybory:
podgrzewacze zapachowe
Z podanych składników przygotujesz ok. 5 świeczników.
Kulinarne Inspiracje
403593304.004.png
Bezowe bałwanki
Sposób przyrządzania:
stopień trudności:
czas przygotowania: 00:30
schnięcie: 40 min.
Białka ubij na sztywną pianę z sokiem cytrynowym, dodając stop-
niowo po jednej łyżce cukru pudru (najlepiej przesianego przez sit-
ko). Następnie delikatnie wymieszaj całość z mąką ziemniaczaną.
Składniki:
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i kładź dekoratorem
cukierniczym z ozdobną wkładką (lub łyżką) małe bezy od naj-
większej do najmniejszej, formując bałwanki (kulki muszą stykać
się krawędziami).
4 białka
1 łyżka soku z cytryny
2 i ½ szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Susz bałwanki w piekarniku rozgrzanym do temperatury
120–140° przez ok. 40 min. Po wyschnięciu delikatnie zrób
w najmniejszych kulkach dziurki przy pomocy igły i zrób
zawieszki, przewlekając przez dziurki nitki.
Do dekoracji:
mazaki cukrowe
perełki cukrowe
lukier gotowy do przyklejania elementów
serduszka z czekolady
Za pomocą mazaków cukrowych domaluj bałwankowi buźkę
i szaliczek oraz guziczki. Na lukier przyklej bałwankowi białe ser-
duszko z czekolady i niebieskie perełki cukrowe w miejsce oczu.
Składniki na ok. 10–15 bałwanków.
Kulinarne Inspiracje
403593304.005.png
Bułeczkowa choinka
Sposób przyrządzania:
stopień trudności:
czas przygotowania: 02:00
Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, a następnie roz-
mieszaj z wodą i mąką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki:
Przyrządź ciasto: wlej zaczyn i letnią wodę lub mleko do mąki,
dodaj szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon
i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od
rąk. Przykryj i odstaw do momentu, gdy ciasto podwoi swoją
objętość (ok. 40–60 min).
1 kg mąki
1 i ½ szklanki wody lub mleka
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
białko z 1 jajka
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, odrywaj ka-
wałeczki, formując w dłoniach niewielkie kulki. Na wyłożonej
pergaminem blasze układaj kulki w kształt trójkąta przypomi-
nającego choinkę (kulki powinny się stykać).
Zaczyn:
30 g drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki mleka lub wody
1 łyżka mąki
Na koniec uformuj z kulki ciasta pień choinki i dołącz do po-
wstałego kształtu. Przykryj i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia
(15–20 min).
Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem za pomocą szerokiego
pędzla i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°
przez ok. 30–40 min.
Z różnej wielkości kuleczek możesz formować różne kształty.
Po ostudzeniu, narysuj gwiazdki na każdej bułeczce, a wokół
pnia choinki zawiąż czerwoną wstążkę.
Z podanych składników zrobisz ok. 4 stroików.
Kulinarne Inspiracje
403593304.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin