Jak zrobić sos tzatziki.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
Jak zrobić sos tzatziki
Jak zrobić sos tzatziki?
Tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej i tak naprawdę nie wiem do
końca co wchodzi w skład oryginalnej receptury. Przedstawię moją
wersję sosu, która bardzo mi smakuje.
Tzatziki
świetnie komponuje
się z mięsem pieczonym na grilu.
Moja wersja sosu tzatziki wygląda następująco:
Jednego dużego, surowego
ogórka
trzeba zetrzeć na tarce o
grubszych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut na sitku, żeby
ogórek puścił sok. Po tym czasie trzeba jeszcze odsączyć ogórka,
najlepiej zawinąć wiórki ogórka w lnianą ściereczkę i przycisnąć. Sok
odciskamy po to, żeby później sos nie podchodził wodą.
Odciśnięte wiórki ogórkowe umieszczamy w miseczce i zalewamy
jednym
jogurtem naturalnym
(opakowanie ok. 200ml), są
dostępne teraz w sklepach gęste jogurty „greek style” – nadają się
idealnie. Można tez zamiast jogurtu użyć naturalnego serka
homogenizowanego, wtedy sos jest gęstszy.
Do ogórków z jogurtem dodajemy jeszcze: przeciśnięte przez praskę
5 ząbków
czosnku
, kilka drobno posiekanych listków
mięty
, 2 łyżki
oliwy z oliwek
, 1 łyżkę
octu winnego
i
solimy
do smaku. Całość
dokładnie mieszamy. Wierzch sosu dekorujemy kilkoma oliwkami i
listkiem mięty. Odstawiamy na godzinkę do lodówki, a potem
pałaszujemy z chlebkiem zwykłym lub podpieczonym na grilu albo z
mięsem grillowanym. Pycha!
Można też
poeksperymentować
dodając do sosu np. biały ser,
posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki, paluszki
krabowe, cebulkę, pieprz, chili itp.
Plik z chomika:
Mannitu
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia - SOSY.pdf
(408 KB)
Przepisy na sosy.doc
(67 KB)
Sos Adżika.doc
(161 KB)
Jak zrobić sos tzatziki.pdf
(27 KB)
Jak zrobić sos tatarski.pdf
(25 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIMBRY i wódki
Chleb
Ciasta
DANIA mięsne i półmięsne - smażone, duszone, pieczone
DRINKI, koktaile
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin