Jak zrobić sos tzatziki.pdf

(27 KB) Pobierz
Jak zrobić sos tzatziki
Jak zrobić sos tzatziki?
Tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej i tak naprawdę nie wiem do
końca co wchodzi w skład oryginalnej receptury. Przedstawię moją
wersję sosu, która bardzo mi smakuje. Tzatziki świetnie komponuje
się z mięsem pieczonym na grilu.
Moja wersja sosu tzatziki wygląda następująco:
Jednego dużego, surowego ogórka trzeba zetrzeć na tarce o
grubszych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut na sitku, żeby
ogórek puścił sok. Po tym czasie trzeba jeszcze odsączyć ogórka,
najlepiej zawinąć wiórki ogórka w lnianą ściereczkę i przycisnąć. Sok
odciskamy po to, żeby później sos nie podchodził wodą.
Odciśnięte wiórki ogórkowe umieszczamy w miseczce i zalewamy
jednym jogurtem naturalnym (opakowanie ok. 200ml), są
dostępne teraz w sklepach gęste jogurty „greek style” – nadają się
idealnie. Można tez zamiast jogurtu użyć naturalnego serka
homogenizowanego, wtedy sos jest gęstszy.
Do ogórków z jogurtem dodajemy jeszcze: przeciśnięte przez praskę
5 ząbków czosnku , kilka drobno posiekanych listków mięty , 2 łyżki
oliwy z oliwek , 1 łyżkę octu winnego i solimy do smaku. Całość
dokładnie mieszamy. Wierzch sosu dekorujemy kilkoma oliwkami i
listkiem mięty. Odstawiamy na godzinkę do lodówki, a potem
pałaszujemy z chlebkiem zwykłym lub podpieczonym na grilu albo z
mięsem grillowanym. Pycha!
Można też poeksperymentować dodając do sosu np. biały ser,
posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki, paluszki
krabowe, cebulkę, pieprz, chili itp.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin