Pierogi z podsmażaną kapustą i grzybami.pdf

(34 KB) Pobierz
59392609 UNPDF
Pierogi z podsmażaną kapustą i grzybami
Składniki Przepis
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
szklanka wody
żółtko
łyżeczka masła
sól
Farsz:
niewielka biała kapustka
10 dag suszonych grzybów
20 dag pieczarek
duża cebula
sól, pieprz
Zrobić ciasto jak w przepisie na pierogi ruskie .
Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować.
Cebulkę pokroic w kostkę i usmażyć na zloto, dodać
pokrojone pieczarki i usmażyć je razem z cebulką do
odparowania płynu (pod przykryciem).
Kapustkę umyć, usunąć uszkodzone wierzchnie
liście, przekroić na ćwiartki, wyciąć głąb i wrzucić do
garnka z wodą. Ugotować do miękkości ze sporym
dodatkiem soli, pieprzu i kostką instant. Wyjąć z
wody, pokroić w kostkę, dodać drobno posiekane
grzyby i przełożyć na patelnię na rozgrzany olej, albo
jeszcze prościej przepuścic wszystko przez
maszynkę). Podsmażać na dużym ogniu tak długo
aż farsz ściemnieje i odparuje płyn. Farsz powinien
być pikantny i dość słony.
Teraz wystarczy z dość cienko rozwałkowanego
ciasta wycinać szklanką kółka, nakładać farsz z
kapustki i zlepiać pierożki.
Są naprawdę bardzo smaczne.
Pierożki można robić tylko z suszonymi grzybami,
tylko z pieczarkami, albo z jednymi i drugimi
grzybkami. Nie zapomnijmy tylko dodać cebuli albo
dwóch.
59392609.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin