placek ze śliwkami.doc

(6 KB) Pobierz

Ciasto ze śliwkami

składniki

50 dag śliwek

2 szklanki mąki pszennej

20 dag masła lub margaryny

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy.

Do formy: masło i bułka tarta.

Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru

 

sposób przygotowania

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Można również użyć papier do pieczenia.

Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj,

aż będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając

ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku.

Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką.

Roztopione i schłodzone masło dodawaj do masy jajecznej na przemian z mąką, ciągle mieszając trzepaczką.

Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu.

Piecz 50 minut w temp. 180°C.

Upieczone ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin