Ciasto ze śliwkami
składniki
50 dag śliwek
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy.
Do formy: masło i bułka tarta.
Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru
sposób przygotowania
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Można również użyć papier do pieczenia.
Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj,
aż będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając
ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku.
Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką.
Roztopione i schłodzone masło dodawaj do masy jajecznej na przemian z mąką, ciągle mieszając trzepaczką.
Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu.
Piecz 50 minut w temp. 180°C.
Upieczone ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.
mzyla