8 plastrów ----- mortadeli (nie grubych)
20 dag -------- zielonego groszku (osączonego z zalewy)
40 dag -------- pieczarek
1 ----------- cebula
1 łyżka ------- posiekanej natki pietruszki
4 łyżki ------- oleju słonecznikowego
1 łyżka ------ masła
sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć na nim plastry mortadeli z jednej strony tak długo, aż w naturalny sposób uzyskają kształt miseczki.
Pieczarki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzać masło.
Smażyć na nim pieczarki i cebulę do momentu, aż wyparuje nadmiar płynu, pochodzący z cebuli i pieczarek nie dopuścić do zrumienienia.
Dodać odsączony z zalewy groszek. Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć jeszcze przez ok. 3 min.
Tak przygotowanym groszkiem napełnić gorące mortadelowe miseczki.
Posypać natką pietruszki. Podawać z frytkami lub białym pieczywem.
Ps. w takie miseczki (gniazdka) możesz pakować co dusza zapragnie, np. walnąć jajko(takie sadzone na mortadeli) , posypać serem i co tylko zdołasz wymyślić!
mzyla