Przyjęcia okolicznościowe w praktyce - Małgorzata Gajda.pdf
(
2899 KB
)
Pobierz
106931934 UNPDF
Niniejsza
darmowa publikacja
zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji
kliknij tutaj
.
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora
sklepu na którym mo¿na
nabyæ niniejszy tytuł w pełnej wersji
. Zabronione s¹
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z
regulaminem serwisu
.
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
internetowym
e-booksweb.pl - Audiobooki, ksi¹zki audio,
e-booki
.
Niniejszy ebook jest
własnością prywatną
.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 7.07.2007
Tytuł: Przyjęcia okolicznościowe w praktyce
Autor: Małgorzata Gajda
Wydanie I
ISBN: 978-83-7521-333-1
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Lidia Kaźmierczak
Skład: Teresa Kopp
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL:
kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
...........................................................................................4
CO TO JEST KULTURA STOŁOWA?
..............................................6
RODZAJE PRZYJĘĆ
......................................................................8
Przyjęcia na stojąco
.........................................................................................8
Przyjęcia na siedząco
......................................................................................9
JAK ZAPLANOWAĆ PRZYJĘCIE
..................................................11
KIELISZKI I INNE SZKŁO
...........................................................18
ZASTAWA STOŁOWA
..................................................................22
SZTUĆCE
.....................................................................................26
BIELIZNA STOŁOWA
..................................................................31
UKŁADANIE SERWETEK
............................................................33
UŁOŻENIE STOŁU
....................................................................38
NAKRYCIE PODSTAWOWE I ROZSZERZONE
..........................40
Nakrycie podstawowe
....................................................................................41
Nakrycie rozszerzone
....................................................................................42
KOLEJNOŚĆ DAŃ NA PRZYJĘCIACH
.......................................44
JAK PODAWAĆ WINA
...............................................................45
JAK PODAWAĆ POTRAWY
........................................................47
MENU PRZYJĘĆ NA STOJĄCO
..................................................53
MENU PRZYJĘĆ NA SIEDZĄCO
................................................55
SAVOIR-VIVRE GOSPODARZA
..................................................57
SAVOIR-VIVRE GOŚCIA
............................................................59
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE W
RESTAURACJI
I
W DOMU
.....61
.....................................................................71
BIBLIOGRAFIA
................................................................................72
1.
2.
3.
1.
2.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
1.
2.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
PODSUMOWANIE
PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE W PRAKTYCE –
Małgorzata Gajda
1. Wstęp
●
str. 4
1.
Wstęp
Wstęp
Każdy z nas na pewno bywa na różnych przyjęciach. Zdarza się, że
sami zapraszamy gości, organizując spotkanie. Przygotowujemy
przepyszne potrawy, rozmaite napoje, ale z jakiegoś powodu nasi go-
ście nie są zadowoleni i szybko wychodzą.
Zastanawiamy się wtedy, co zrobiliśmy źle.
Przygotowanie udanego przyjęcia jest nie lada zadaniem dla jego
gospodarza. Możemy przeczytać wiele informacji na ten temat, lecz
trudno z nich wybrać te, które są dla nas naprawdę istotne.
Postaram się przedstawić to, co jest naprawdę ważne i sprawdza się
zarówno na spotkaniach w gronie przyjaciół czy rodziny, jak i na
dużych przyjęciach. Przecież nie jest ważne, abyśmy znali wszystkie
zasady i regułki, lecz aby umieć te najważniejsze zastosować w prak-
tyce.
Przygotowując przyjęcie, staramy się, aby nasi goście byli zadowo-
leni, a może nawet zachwyceni naszymi kulinarnymi staraniami. Ale
czy to na pewno wszystko?
„ Człowiek jada nie tylko ustami, ale także oczami”
Z pewnością nie możemy zapomnieć o nakryciu stołu – efektownie
i elegancko nakryty, stanowi centralny element każdego przyjęcia.
Wprawia w dobry nastrój zarówno gości, jak i samych gospodarzy.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Małgorzata Gajda
1.
Plik z chomika:
Uriziel2500
Inne pliki z tego folderu:
Budżet domowy pod ostrzałem - Adrian Hinc.pdf
(2094 KB)
Dom - poradnik kompletny - Adam Kret, Anna Śmigulska.pdf
(295 KB)
2009 rok - dobry czas na budowę domu - Roman Grzyb.pdf
(499 KB)
Jak znaleźć i kupić mieszkanie - Tomasz Szopiński.pdf
(843 KB)
Betonowa donica z konikami. Odlewy betonowe. Krok po kroku..pdf
(3517 KB)
Inne foldery tego chomika:
! Poradniki
! Wyd. Armoryka
! Zakłady bukmacherskie
!! SZYBKA NAUKA
+18
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin