Makowiec na cieście drożdżowym
1 kg mąki
2/3 szkl. cukru
1 szkl. mleka
10 dkg drożdży
3-4 jajka
10 dkg margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy
Utrzeć jajka z cukrem (mikserem), dodać zapach, ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, zmiksować; dodać mąkę, wyrobić ręcznie, na koniec wlać roztopiony tłuszcz. Wyrobić. Włożyć do blachy aby urosło.
Masa makowa:
Około 2 szkl. maku sparzyć, skręcić przez maszynkę (2 razy), dodać 2 całe jajka, szklankę cukru, 10 dkg tłuszczu, 1 łyżeczkę kakao. Wymieszać.
Masę makową ułożyć na cieście.
Można posypać kruszonką zrobioną z ciasta zagniecionego z masła, cukru, mąki i cukru waniliowego.
everesta