Pory zapiekane w beszameluPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.800 g porow,2 lyzki masla,60 g startego parmezanu do posypania.Sos beszamelowy:150 ml smietanki 12%,1 lyzka masla,1 lyzka maki,sol, pieprz, galka muszkatolowa.1. Pory oczyscic, zielone czesci odciac, a biale pokroic w kawalki dlugosci8-10 cm. Dokladnie umyc, sparzyc wrzatkiem, osaczyc na sicie, podsmazyc na 2lyzkach masla.2. Na drugiej patelni z 1 lyzki masla i maki zrobic jasna zasmazke, rozprowadzic smietanka, doprawic sola, pieprzem, galka. Gotowac na malym ogniu, azsos zgestnieje (ok. 10 min).3. W naczyniu do zapiekania ulozyc pory, zalac sosem, posypac startym serem.Zapiekac 15-20 min w temp. 200żC.- Do sosu mozna dodac 1-2 zoltka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 84.
tatanka.com