SAŁATKA POROWO-SEROWO-GROSZKOWApor pokroić w talarki-sparzyćser żółty zetrzeć na grubej tarcepuszka groszku Proporcje 1:1:0,5sól, pieprz, majonez
1 czerwona papryka1 zielona paprykapuszka kukurydzyżółty serszynkajabłkomajonez
Składniki:1. 8 dużych, najlepiej jednakowej wielkości ziemniaków2. 6-7 jaj.3. Jedno średnie jabłko.4.Majonez duży słoik5. Świeże ogórki - duże:2, małe :5Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w łupinkach, wystudzić, obrać, pokroić w plasterki, a te jeszcze przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, pokroić nie za bardzo drobno. Ogórki pokroić tez w plasterki przekrojone na pół, jabłko bez skórki pokroić na bardzo cienkie plastry, posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Można dodać jeszcze pora dla zaostrzenia smaku.
Składniki:puszka czerwonej fasoli250g żółtego sera najlepiej bez dziur1 cebulapapryka w proszkumajonezWykonanie:ser kroimy na sześciany o boku 1,5 cm (mniej więcej)do małej miseczki wsypujemy trochę papryki w proszku (jaką lubicie ostrą lub słodką - ja preferuje tak pół na pół) wrzucamy do tej miski z papryką ser żółty i potrząsamy tak by się ser obtoczył papryką - ja to robię turami i w małej miseczcefasolę odlewamy z zalewy, przelewamy wodą i odsączamycebulę kroimy w drobną kostkęwszystko to (obtoczony papryką ser, fasolę i cebulę)mieszamy razem z majonezem (tak żeby był ale żeby to wszystko w tym nie pływało).
puszka kukurydzy,
puszka ananasa ,
polędwica drobiowa w kawałku ok.30dkg - pokroić w kostkę dodać łyżkę majonezu wymieszać NIE STOSUJEMY ZADNYCH PRZYPRAW.
puszka kukurydzy1 puszka fasoli czerwonej1 op. sera fety - pokroić w kostkęzmieszać składniki, nie solić, można dodać szczyptę bazylii.Świetnie nadaje się jako przystawka na kolację dla niespodziewanych gości.
Pół kilo pieczarek drobniutko pokrojonych ugotuj w lekko osolonej wodzie. 4 jajka ugotuj na twardo. Pieczarki odcedź, do miski, jajka pokrój w kosteczkę i do pieczarek, puszkę groszku zielonego do miski do jajek i pieczarek a potem jeszcze do tego pęczek pietruszki zielonej drobniutko posiekanej. Dopraw solą, pieprzem i wlej sporo majonezu.
Puszka tuńczyka w sosie własnym, do miski i rozdrobnij widelcem. Do tego jedna mała cebulka drobniutko pokrojona, do tego 5 jajek ugotowanych na twardo, też drobno pokrojonych, do tego 4 - 6 ogórków konserwowych - zależy jakie są duże (niestety - najlepsze są te najdroższe, a więc Krakusa). Na koniec puszka kukurydzy słodkiej. Wszystko dopraw solą i pieprzem, wlej sporo majonezu
puszka tuńczyka w sosie własnym2-3 cebulestarty ser żółty3 jaja na twardo, pokroić w kostkępuszka kukurydzymajonezsól składniki układać warstwami: tuńczyk, cebula, jaja, ser, majonez i kukurydza.
Przemo1978