ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW
Rozpuścić na patelni 3 łyżki tłuszczu, dodać pokrojona cebulę (lub jak ktoś nie lubi albo jest uczulony czosnek) i zarumienić. Dodać trochę mąki, zrobić zasmażkę. Następnie dodać szklankę bulionu (kostka rosołowa na szklankę gorącej wody). Gdy się zagotuje dodać 250 ml śmietany, sól, pieprz i 15 dag żółtego sera.W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuły.W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, brokuły, makaron, polać sosem z patelni, można też posypać migdałamiZapiekać w piekarniku w 150-180 stopniach.zamiast brokułów może być kalafior
ZAPIEKANKA WARZYWNA CIASTO: 4 ziemniaki średniej wielkości ugotować w mundurkach i przecisnąć przez praskę, wrzucić w to ugotowany kalafior /lub brokół/ - świeży 1 średniej wielkości lub paczkę mrożonego, 2 jaja, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej i zmiksować. Tortownicę (średnica 26 cm)wysmarować i wyłożyć część ciasta ułożyć dowolne warzywa (papryka, kalarepa, marchewka, kukurydza, rzodkiewki, brukselka, seler naciowy itp.) przykryć warstwą ciasta i znowu warzywa itd. Na wierzchu warstwa ciasta. Piec w temp. 180 st.C ok. 1,5 godz.Podawać na gorąco z sosem - dowolnym ulubionym.
ZIEMNIAKI
ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm wrzucamy do wrzątku i gotujemy jakieś 5 min. wyjmujemy i odcedzamy. W czasie kiedy się gotują rozrabiamy jajko z 2 łyżkami mączki ziemniaczanej, odrobiną soli i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowane ziemniaczki wrzucamy do tego ciasta i smażymy na oleju.
WARZYWA W PIWNYM CIEŚCIESkładniki: 0,5 kg dowolnych warzyw (marchew, kalafior, brokuł, rzodkiewki, seler naciowy itp), 1 szkl. mąki1 szkl. piwa, 2 jaja, szczypta soli, olej do głębokiego smażeniaWarzywa oczyścić i gotować ok. 8 minut (muszą być twarde). Pozostawić na sicie do osączenia. Z mąki, jaj i piwa zarobić ciasto. Kawałki warzyw moczyć w cieście i smażyć w gorącym oleju na rumiano.
Przemo1978