zapiekanki.doc

(22 KB) Pobierz

ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW

Rozpuścić na patelni 3 łyżki tłuszczu, dodać pokrojona cebulę (lub jak ktoś nie lubi albo jest uczulony czosnek) i zarumienić. Dodać trochę mąki, zrobić zasmażkę. Następnie dodać szklankę bulionu (kostka rosołowa na szklankę gorącej wody). Gdy się zagotuje dodać 250 ml śmietany, sól, pieprz i 15 dag żółtego sera.
W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuły.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, brokuły, makaron, polać sosem z patelni, można też posypać migdałami
Zapiekać w piekarniku w 150-180 stopniach.

zamiast brokułów może być kalafior

 

 

ZAPIEKANKA WARZYWNA
CIASTO: 4 ziemniaki średniej wielkości ugotować w mundurkach i przecisnąć przez praskę, wrzucić w to ugotowany kalafior /lub brokół/ - świeży 1 średniej wielkości lub paczkę mrożonego, 2 jaja, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej i zmiksować. Tortownicę (średnica 26 cm)wysmarować i wyłożyć część ciasta ułożyć dowolne warzywa (papryka, kalarepa, marchewka, kukurydza, rzodkiewki, brukselka, seler naciowy itp.) przykryć warstwą ciasta i znowu warzywa itd. Na wierzchu warstwa ciasta. Piec w temp. 180 st.C ok. 1,5 godz.
Podawać na gorąco z sosem - dowolnym ulubionym.

 

 

ZIEMNIAKI

ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm wrzucamy do wrzątku i gotujemy jakieś 5 min. wyjmujemy i odcedzamy. W czasie kiedy się gotują rozrabiamy jajko z 2 łyżkami mączki ziemniaczanej, odrobiną soli i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowane ziemniaczki wrzucamy do tego ciasta i smażymy na oleju.

 

 

 

                 WARZYWA W PIWNYM CIEŚCIE
Składniki: 0,5 kg dowolnych warzyw (marchew, kalafior, brokuł, rzodkiewki, seler naciowy itp), 1 szkl. mąki
1 szkl. piwa, 2 jaja, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia

Warzywa oczyścić i gotować ok. 8 minut (muszą być twarde). Pozostawić na sicie do osączenia. Z mąki, jaj i piwa zarobić ciasto. Kawałki warzyw moczyć w cieście i smażyć w gorącym oleju na rumiano.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin