krokiety.doc

(20 KB) Pobierz

KROKIETY

Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki
jajko
niecały litr mleka
odrobina soli
wszystkie składniki mieszamy i smażymy naleśniki

Nadzienie:
20 dag pieczarek
20 dag zera żółtego
cebula

Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę też i dusimy razem na patelni. Wykładamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy do pieczarek potarkowany żółty ser i mieszamy. Nadzienie smarujemy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki, obtaczamy w jajku i bulce tartej smażymy i zajadamy póki są cieple i ser się ciągnie. Do popicia można przygotować sobie barszczyk.

 

 

KLOPSIKI SEROWE

Składniki:

25 dag chudego żółtego sera,

10 dag orzechów włoskich,

tarta bułka,

2 jaja,

sól,

pieprz,

olej do głębokiego smażenia

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać 1 jajo, posiekane orzechy i 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystko doprawić i dobrze wymieszać. Formować kulki o średnicy ok. 4 cm, maczać je w rozmąconym jajku i obtaczać w tartej bułce. Smażyć w głębokim oleju – klopsik musi się od razu cały zanurzyć w gorącym oleju

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin