Składniki na naleśniki:2 szklanki mąkijajkoniecały litr mlekaodrobina soliwszystkie składniki mieszamy i smażymy naleśnikiNadzienie:20 dag pieczarek20 dag zera żółtegocebulaPieczarki kroimy w kostkę, cebulę też i dusimy razem na patelni. Wykładamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy do pieczarek potarkowany żółty ser i mieszamy. Nadzienie smarujemy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki, obtaczamy w jajku i bulce tartej smażymy i zajadamy póki są cieple i ser się ciągnie. Do popicia można przygotować sobie barszczyk.
Składniki:
25 dag chudego żółtego sera,
10 dag orzechów włoskich,
tarta bułka,
2 jaja,
sól,
pieprz,
olej do głębokiego smażeniaSer zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać 1 jajo, posiekane orzechy i 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystko doprawić i dobrze wymieszać. Formować kulki o średnicy ok. 4 cm, maczać je w rozmąconym jajku i obtaczać w tartej bułce. Smażyć w głębokim oleju – klopsik musi się od razu cały zanurzyć w gorącym oleju
Przemo1978