Małgorzata Strek - Witaminy, Makro i mikroelementy. Metabolizm wątroby. Metabolizm etanolu.pdf

(2454 KB) Pobierz
WITAMINY MAKRO – I MIKROELEMENTY Metabolizm wątroby Metabolizm etanolu
WITAMINY
MAKRO – I MIKROELEMENTY
Metabolizm wątroby
Metabolizm etanolu
Małgorzata Stręk
Zakład Enzymologii Medycznej
Katedra Biochemii Medycznej
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
1
137531188.003.png
WITAMINY są związkami
organicznymi niejednorodnymi pod
względem chemicznym, niezbędnymi
dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Związki te nie są
syntetyzowane przez organizm i muszą
być dostarczane z pożywieniem.
Kazimierz Funk (1884 – 1967)
Nazwa witamina pochodząca od
łacińskich słów vita (życie), amina
(związek chemiczny zawierający grupę
aminową –NH 2 ) z ostała wprowadzona
przez polskiego biochemika Kazimierza
Funka na określenie wyizolowanej przez
niego z otrąb ryżowych w 1912 roku
witaminy B 1 . W rzeczywistości nie
wszystkie witaminy posiadają grupę
aminową.
2
137531188.004.png 137531188.005.png
MECHANIZM DZIALANIA WITAMIN
Witaminy wpływają w sposób bezpośredni lub
pośredni na komórkowe procesy metaboliczne :
jako koenzymy (witaminy z grupy B ulegają
w organizmie konwersji do aktywnych postaci
będących kofaktorami enzymów)
jako biologicznie czynne składniki o charakterze
hormonów (głównie pochodne witaminy A
i witaminy D)
jako naturalne antyoksydanty (tokoferol,
kwas askorbinowy, β-karoten)
3
137531188.006.png
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie
( zalecane normy dietetyczne wyrażone są w µg lub mg/dzień)
Niedobór witamin prowadzi do hipowitaminozy , a całkowity brak do awitaminozy.
Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych z witamin jest również bardzo
szkodliwe i może powodować hiperwitaminozy z objawami zatrucia .
Zaburzenia w zakresie trawienia i wchłaniania tłuszczów mogą być przyczyną
niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ze względu na możliwość magazynowania w organizmie nadmiaru tych witamin
mogą występować objawy zatrucia.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z wyjątkiem witaminy B 12 ) nie są magazynowane
4
a ich nadmiar jest wydalany z moczem, co sprawia, że muszą być stale dostarczane
do organizmu .
137531188.001.png
Podstawą klasyfikacji witamin jest ich
rozpuszczalność w wodzie lub w tłuszczach
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
witamina C (kwas askorbinowy)
witamina B1 (tiamina)
witamina B2 (ryboflawina)
witamina B3 (niacyna, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)
witamina B5 (kwas pantotenowy)
witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina)
witamina B7 (biotyna)
witamina B9 (kwas foliowy)
witamina B12 (kobalamina)
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A (retinol i jego pochodne)
Witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
Witamina E (tokoferol)
Witamina K (fitochinon)
5
137531188.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin