Białe TrufleSłodkie czekoladki z białej czekolady, obtoczone w migdałach, cukrze pudrze i perłowych kuleczkach (lub wiórkach kokosowych).
Składniki, 20 sztuk:• 240 g białej czekolady• 1/4 szklanki śmietanki kremówki• 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)do obtoczenia, po 1/4 szklanki:• cukru pudru• płatków migdałowych• perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowychoraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cmPrzygotowanie:
· Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
· Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
· Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
· Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
viktus