trufle, trufelki.doc

(232 KB) Pobierz
Trufle, trufelki

Trufle, trufelki...

Trufelki wystąpiły na świątecznym stole w czterech odmianach. Zrobienie ich wcale nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać.

 

Podstawowe składniki to:

śmietanka kremówka (ok. 2 łyżek) i

masło (również ok 2 łyżek).
Trzeba to razem zagotować i dodać pokruszoną czekoladę oraz dodatki.

Wersja I:

czekolada gorzka (150g)

ok 3-4 łyżek kakao

łyżka rumu

Obtaczałam je w kakao.

Wersja II:

czekolada mleczna i z orzechami ( w sumie ok. 100 g)

szklanka zmielonych orzechów

garść pokruszonych biszkoptów

Do środka wkładałam orzech laskowy i obtaczałam w pistacjach.

Wersja III:

 czekolada biała (100g)

 pokruszone biszkopty

 wiórki kokosowe

Do środka wkładałam migdał i obtaczałam w posiekanych migdałach.

Wersja IV:

 czekolada biała (100g)

 biszkopty

 posiekane migdały

Do środka wkładałam masę marcepanową i obtaczałam w wiórkach kokosowych.

Po przyrządzeniu każdej masy trzeba ją schłodzić przez min. pół godziny w lodówce tak, by była dość twarda, ale jeszcze plastyczna.
Polecam gorąco.
Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin