Trufelki wystąpiły na świątecznym stole w czterech odmianach. Zrobienie ich wcale nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać.
Podstawowe składniki to:
śmietanka kremówka (ok. 2 łyżek) i
masło (również ok 2 łyżek).Trzeba to razem zagotować i dodać pokruszoną czekoladę oraz dodatki.Wersja I:
czekolada gorzka (150g)
ok 3-4 łyżek kakao
łyżka rumu
Obtaczałam je w kakao.Wersja II:
czekolada mleczna i z orzechami ( w sumie ok. 100 g)
szklanka zmielonych orzechów
garść pokruszonych biszkoptów
Do środka wkładałam orzech laskowy i obtaczałam w pistacjach.Wersja III:
czekolada biała (100g)
pokruszone biszkopty
wiórki kokosowe
Do środka wkładałam migdał i obtaczałam w posiekanych migdałach.Wersja IV:
biszkopty
posiekane migdały
Do środka wkładałam masę marcepanową i obtaczałam w wiórkach kokosowych.
Po przyrządzeniu każdej masy trzeba ją schłodzić przez min. pół godziny w lodówce tak, by była dość twarda, ale jeszcze plastyczna.Polecam gorąco.Smacznego!
viktus