Szpinak w sosie mornayPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.600 g swiezych lisci szpinaku,1 lyzka masla,szczypta galki muszkatolowej,sol, pieprz,4 lyzki masla do nasmarowania formy.Sos Mornay:20 g masla,20 g maki,250 ml mleka,2 lyzki smietany,1 zoltko,2 lyzki tartego sera gruyere,sol, pieprz.1. Szpinak przebrac i oplukac w duzej ilosci zimnej, biezacej wody. Oddzielic iusunac ogonki. Liscie zanurzyc na kilkanascie sekund we wrzatku. Wyjac, osaczyc i odcisnac, po czym zasmazac na 1 lyzce rozgrzanego masla az do calkowitego odparowania wody. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa, poczym zdjac z ognia.2. Zmasla, maki i mleka sporzadzic beszamel. Doprawic sola i pieprzem, dodacser i ciagle mieszajac, gotowac na wolnym ogniu az do stopienia sie sera.Zdjac z ognia, polaczyc z zoltkiem rozprowadzonym 1 lyzka mleka i ogrzewacpowoli na wolnym ogniu, do momentu wrzenia. Zdjac z ognia, dodac smietankei delikatnie wymieszac. Sos powinien miec konsystencje kremu.3. Dno i scianki zaroodpornego naczynia nasmarowac grubo maslem. Ulozyc w nimszpinak, zalac sosem i zapiekac ok. 15 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 34.
tatanka.com