Szparagi w sosie serowym.doc

(26 KB) Pobierz
Szparagi w sosie serowym

Szparagi w sosie serowym

Składniki:

- 0,5 kg szparagów (mrożone, w Polsce są jedynie w ofercie dla restauracji)
- 200 g sera Gruyer (starty, może być inny ser, ale powinien być pikantny i tłusty)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 cytryny
- gałka muszkatołowa


Plan działania:

- Szparagi gotujemy na parze.
- Sos, który przyrządzimy jest odmianą sosu beszamelowego, z dodatkiem sera to sos mourne?.
- W garnku rozpuszczamy masło, ale tak aby się nie przypaliło, następnie dodajemy mąkę,
- nie powinna się ona zrumienić, gdyż sos beszamelowy jest sosem bardzo jasnym.
-
- Ilość masła powinna być identyczna z ilością mąki.
- Masło i mąkę mieszamy tak, żeby nie było grud.
- Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mleko (zimne!, zasada: do gorącego - zimne, do zimnego - ciepłe),
- cały czas mieszamy.
- Garnek spowrotem wstawiany na ogień,
- dodajemy przypraw (gałka muszkatołowa powinna być starta bezpośrednio przed dodaniem,
- bo wtedy jest najbardziej aromatyczna) i mieszamy co jakiś czas.
- Dodajemy soku z cytryny, odrobinę cukru (najmodniejszy jest brown sugar) i ser.
- Ser musi się całkowicie rozpuścić w sosie,
- dodajemy odrobinę pieprzu i mieszamy.
-
- Ugotowane na parze szparagi przekładamy do przygotowanej uprzednio foremki (tzn. wysmarowanej masłem),
- polewamy sosem i zapiekamy.
- Na wierzchu powinna się utworzyć chrupiąca skorupka.
-
- smacznego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin