Dżem truskawkowo-rabarbarowy z rumem i miodem.doc

(206 KB) Pobierz
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z rumem i miodem

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z rumem i miodem

składniki

·         1 kg truskawek

·         1 kg rabarbaru już obranego

·         1 kg cukru

·         6 łyżek rumu

·         6 łyżeczek miodu

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar kroimy na małe kawałki, truskawki jak ktos lubi całe moze zostawić całe albo pokroić.
  2. Każde z owoców zasypujemy cukrem - po 1/2 kg dodając po 3 łyżki rumu. Mieszamy i odstawiamy na około 1, 5 godziny.
  3. Po tym czasie łączymy w jednym garnku i gotujemy do zagotowania się. Ja na tym kończę i odstawiam na drugi dzień.
  4. Nastepnego dnia gotujemy ponownie i zbieramy szumowiny. Ja lubię tak bardziej zwarty dżem dlatego gotowałam go około godziny jeszcze. Pod koniec dodajemy miód i mieszamy.
  5. Możecie gotować go krócej wtedy będzie bardziej lużny.
  6. Gorący dzem wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy. Przykrywamy słoiki i zostawiamy tak do ostygnięcia.
  7. Z tej porcji wyjdą albo sześć słoiczków lużniejszego dżemu po 370 ml lub cztery takiego zwartego- ja miałam cztery.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin