FRYTKI Z KALAREPKI Z JOGURTOWYM SOSEM
100 g mąki tortowej1 łyżka mąki kukurydzianej1/2 szkl. gazowanej wody mineralnejszczypta proszku do pieczenia3 kalarepki2 łyżki posiekanego koperku1 szkl. jogurtu naturalnegoszczypta pieprzuolej do smażenia
Z mąki tortowej, mąki kukurydzianej, wody mineralnej, pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia wyrób mikserem dość rzadkie ciasto. Odstaw je.Kalarepki obierz, połowę jednej zetrzyj na grubej tarce, a resztę pokrój w słupki, jak na frytki. Rozgrzej w rondlu olej. Maczaj kalarepkowe słupki w cieście i wrzucaj do rondla. Smaż w głębokim oleju ok. 3 minut, aż się zrumienią. Osączaj na papierowym ręczniku.Startą kalarepkę wymieszaj z jogurtem, szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Dopraw pieprzem do smaku.Podawaj gorące frytki z sosem jogurtowym do maczania.
tatanka.com