Frytki z kalarepki.doc

(20 KB) Pobierz

FRYTKI Z KALAREPKI Z JOGURTOWYM SOSEM

100 g mąki tortowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
szczypta proszku do pieczenia
3 kalarepki
2 łyżki posiekanego koperku
1 szkl. jogurtu naturalnego
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Z mąki tortowej, mąki kukurydzianej, wody mineralnej, pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia wyrób mikserem dość rzadkie ciasto. Odstaw je.
Kalarepki obierz, połowę jednej zetrzyj na grubej tarce, a resztę pokrój w słupki, jak na frytki.
Rozgrzej w rondlu olej. Maczaj kalarepkowe słupki w cieście i wrzucaj do rondla. Smaż w głębokim oleju ok. 3 minut, aż się zrumienią. Osączaj na papierowym ręczniku.
Startą kalarepkę wymieszaj z jogurtem, szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Dopraw pieprzem do smaku.
Podawaj gorące frytki z sosem jogurtowym do maczania.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin