Całkiem Fajne Drinki.doc

(24 KB) Pobierz
MAŁYSZ

K2

100 ml Bianco Vermouth

50 ml żubrówki

100 ml soku z czarnej porzeczki

10 ml soku cytrynowego

Składniki wlać do szklanki typu long drink, dodać b. dużo kruszonego lodu. Przyozdobić cytrynką.

BLUE DEVIL

40 ml Seagram’s gin

25 ml Curacao

2 Ł soku sytrynowego

Shakerować z lodem. Dekorować z cytryną.

BRONX

50 ml Seagram’s gin

25 ml Dry Vermouth

25 ml Rosso lub bianco vermouth

25 ml soku pomarańczowego

Shakerować z lodem i przecedzić do kieliszka cocktailowego.

MOULIN ROUGE

50 ml Seagram’s gin

50 ml Brandy

15 ml Grenadiny

Miksować z lodem i przecedzić do kieliszka. Można także podać z lodem skruszonym (ale mało).

GODFATHER

50 ml Whisky

25 ml Amaretto

Na 3-4 kostkach lodu.

MANHATAN

50 ml Whisky

25 ml Vermouth rosso lub bianco

Miksować z lodem – przyozdobić oliwką i np. skórką z cytryny.

BUENOS TARDES

50 ml Olmeca Tequila

130 ml soku jabłkowego

25 ml soku cytrynowego.

Miksować z lodem, dopełnić kostkami lodu.

MAŁYSZ
Odlotowy long drink na każdą okazje ;)
40 ml wódki
150 ml Red Bull
Ponadto: przełamany plasterek cytryny
Wlac wódkę do szklanki typu long drink, z kostkami lodu. Dolać Red Bull'a i lekko zamieszać. Plasterek cytryny wrzucić do napoju.

FRANCUSKI ŁĄCZNIK
(FRENCH CONNECTION)
Podawany po posiłku gorzko-słodki napój typu short drink.
30 ml koniaku
30 ml amaretto
Wlać obydwa składniki do szklanki, dodać 2-3 kostki lodu i zamieszać.

MARTINI DRY
Wytrawny short drink podawany jako aperitif.
40 ml ginu
20 ml wytrawnego wermutu
Dekoracja: oliwka
Obydwa składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przelać do kieliszka koktajlowego. Oliwkę nadziać na szpadkę i włożyć do kieliszka.

EL PRESIDENTE

Owocowy short drink podawany jako aperitif.

30 ml rumu
20 ml soku pomarańczowego
10 ml wytrawnego vermouth
2 ml grenadiny
2 ml curaçao

Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelac do kieliszka koktajlowego.

HELLOWEEN
Owocowy long drink podawany po posiłku.
20 ml Bacardi Light Dry
15 ml Martini Bianco
20 ml Creme de Banana
10 ml Bols Blue
40 ml soku pomarańczowego
30 ml soku grejpfrutowego
Wszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki.

MALIBU AND COKE
Orzeźwijący long drink na lato.
40 ml Malibu
60 ml cola
Przydotować w szklance typu long drink. Dodać kilka kostek lodu.

MALIBU COLADA
Łagodny long drink na letnie popołudnia
60 ml Malibu
120 ml soku ananasowego
Składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem.

RUDOLFO
Owocowy long drink na każdy dzień.
40 ml brązowego rumu
40 ml amaretto
40 ml wódki
80 ml soku z maracui
80 ml soku ananasowego
40 ml soku cytrynowego
40 ml grenadiny
1 plaster ananasa
Dekoracja: truskawka, plasterek kiwi i miechunka
Do dużej koniakówki (około 500 ml pojemności) wrzucić osiem kostek lodu. Wlać rum, amaretto, wódkę i soki owocowe, zamieszać dobrze łyżką barową. Ananas pociąć na małe kawałki i wrzucić do napoju. Kiwi, truskawkę i miechunkę nadziać na szpadkę, dekorować nią napój. Podawać z rurką i łyżeczką.

ANANASOWE CURAÇAO
(PINEAPPLE-CURAÇAO)
Owocowy, łagodny long drink na każdy dzień.
40 ml niebieskiego curaçao
20 ml soku cytrynowego
120 ml soku ananasowego
Dekoracja: 1/4 plasterka ananasa
Wszystkie składniki wymieszać z lodem w shakerze i przelać do szklanki. Plasterek ananasa zawiesić na krawędzi szklanki.

COCOCABANA
Łagodny, owocowy long drink podawany jako aperitif.
30 ml batida de coco
20 ml białego rumu (Havana Club Rum Light Dry)
20 ml syropy z limet (Lime Juice Cordial)
60 ml soku ananasowego
Dekoracja: plasterek kiwi i miechunka
Wszystkie składniki z kostkami lodu energicznie wymieszać w shakerze. Napój przelać do szklanki typu highball wypełnionej kostkami lodu. Dekorować owocami.

KAMELEON
(CHAMÄLEON)
Owocowy, łagodny long drink na wieczór.
szklanka do long drinków
40 ml niebieskiego curaçao
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczowego i wisienka koktajlowa
Do szklanki z kostkami lodu wlać curaçao, uzupełnić sokiem pomarańczowym i krótko zamieszać. Wisienką na szpadce przekłuć plasterek pomarańczy zawieszony na krawędzi szklanki. Podawać z mieszadełkiem.

ORIENT EXPRESS

Delikatny, korzenny long drink na każdy dzień.

20 ml amaretto
200 ml bardzo zimnego mleka
1 łyżka stołowa rozpuszczalnego kakao

Wszystkie składniki zmiksować i wlać do szklanki z obwódką z mielonych migdałów. Podawać ze słomką.

WHITE TRASH
Łagodny long drink na gorące dni.
2-3 gałki lodów waniliowych
Jägermeister do uzupełnienia
1 ml mleka
Wszystkie składniki wymieszać, aż napój będzie miał gęstą konsystencję. Podawać z rurką

MEXICANA

Cierpki, owocowy short drink na przyjęcia.

40 ml tequili
20 ml soku cytrynowego
10 ml soku ananasowego
1 łyżka do herbaty grenadiny
Dekoracja: wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka. Wisienkę zawiesić na krawędzi kieliszka

OLÉ

Łagodny short drink podawany po posiłku. 

30 ml białej tequili
30 ml kremu bananowego
1 ml niebieskiego curaçao
Ponadto: kawałek skórki cytrynowej i plasterek z limety

Składniki i kostki lodu zamieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Aromatyzować skórką cytrynową. Plasterek limety włożyć do napoju.

MOJE NAZWY DRINKÓW:  K2, Ojciec Chrzestny, „Wolność dla Iraku”, Dziki Zachód, Trójkąt Bermudzki, Gołota, Dywizjon 303,

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin