Imbirowo-czosnkowe szaszłyki z polędwiczek
Składniki na 6 porcji1 kg polędwiczek wieprzowych
12 małych cebulek
po 2 strąki papryki zielonej, czerwonej i żółtej
Marynata I
1/2 szklanki oliwy
łyżka czystej wódki
łyżka imbiru
łyżeczka białego pieprzu
szczypta soli Marynata II
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
Etapy przygotowaniaPolędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki, podzielić na dwie porcje
Marynata I: oliwę wymieszać z wódką, solą, imbirem i pieprzem, polać jedną porcję pokrojonego mięsa, wymieszać.
Marynata II: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do wina, dodać oliwę, sól, pieprz, wymieszać. Tą marynatą zalać drugą porcję mięsa. Obydwie porcje mięsa wstawić na godzinę do lodówki.
Cebulki obrać. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kawałki. Mięso osączyć z zalewy, marynaty zachować, maczać w nich kawałki papryki.
Na patyczki do szaszłyków nałożyć cebulkę, a potem na przemian mięso z marynaty imbirowej, paprykę, mięso z marynaty czosnkowej itd. Szaszłyk zakończyć cebulką, piec 10?15 minut.
tatanka.com