Imbirowo-czosnkowe szaszłyki z polędwiczek.rtf

(2 KB) Pobierz

Imbirowo-czosnkowe szaszłyki z polędwiczek

Składniki na 6 porcji
1 kg polędwiczek wieprzowych

12 małych cebulek

po 2 strąki papryki zielonej, czerwonej i żółtej

Marynata I

1/2 szklanki oliwy

łyżka czystej wódki

łyżka imbiru

łyżeczka białego pieprzu

szczypta soli
Marynata II

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

4 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

szczypta soli i pieprzu

Etapy przygotowania
Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki, podzielić na dwie porcje

Marynata I: oliwę wymieszać z wódką, solą, imbirem i pieprzem, polać jedną porcję pokrojonego mięsa, wymieszać.

Marynata II: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do wina, dodać oliwę, sól, pieprz, wymieszać. Tą marynatą zalać drugą porcję mięsa. Obydwie porcje mięsa wstawić na godzinę do lodówki.

Cebulki obrać. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kawałki. Mięso osączyć z zalewy, marynaty zachować, maczać w nich kawałki papryki.

Na patyczki do szaszłyków nałożyć cebulkę, a potem na przemian mięso z marynaty imbirowej, paprykę, mięso z marynaty czosnkowej itd. Szaszłyk zakończyć cebulką, piec 10?15 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin