Sernik z brzoskwiniami Skladniki: Ciasto: 1/2 laski wanili 125 g maki 100 g zmielonych migdalów 150 g masla 75 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 puszka brzoskwini 1 cytryna 760 g sera 4 jajka 2 zóltka 200 g smietany 200 cukru 80 g maki ziemniaczanej Wykonanie: Make, migdaly, maslo cukier, sól i wanilie wszystko razem zagniesc. Ciasto zawinac w folie i odstawic do lodowki na 30 min. Najpierw skórke z cytryny zetrzc a potem z niej wycisna sok. Ser, jajka, zóltka, sok z cytryny i skórk oraz smietane wszystko razem wymieszac. Do gotowej juz masy dodac cukier oraz make ziemniaczana. Okragla forme nasmarowac tluszczem lub wylozyc papierem 2/3 ciasto wylozyc do formy nie zapomniec o bokach. Polowe mase serowa wlac na ciasto teraz polowe brzoskwinie wylozyc brzuszkami do gory, reszte masy wylac na brzoskwinie tak zeby byly zakryte i reszte brzoskwni wylozyc na mase serowa. Ciasto piec w temp. 175 stopni okolo 40 min. W tym czasie z reszty ciasta zrobic cienkie paski okolo 1 cm. Ciasto nie wyciagac z piekarnika. Paski polozyc na ciasto tak zeby wyszla krateczka i dalej piec okolo 30 min. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego
piotr6631