sernik na zimno.doc

(69 KB) Pobierz

orcik serowy bez pieczenia

Składniki:
Spód:
150 g pokruszonych biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:
500 g twarogu o zawartości 5% tłuszczu
250 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku ( ok. 100 ml)
150 g naturalnego jogurtu o zawartości 3% tłuszczu
500 ml śmietany kremówki

Pokruszone biszkopty wymieszać z rotopionym masłem na jednolitą masę. Odłożyć 1/2 szklanki masy. Resztą masy wyłożyć dno tortownicy.
Miksować twaróg, cukier, esencję waniliową, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać , lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.
Miskę z masą serową wstawić na 5 - 10 minut do lodówki ( ale nie na dłużej!). W tym czasie ubić na sztywno kremówkę. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
PO tym czasie posypać pozostawionymi okruszkami biszkoptów z masłem.

Przepis podała na Izbushce Kukuszka:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42&page=6

Mój torcik:


Nie posypywałam go kruszonką ciasteczkową ( całą wykorzystałam na spód), tylko po ułożeniu na wierzchu pokrojonych brzoskwinii zalałam galaretką. Serniczek tężeje bardzo szybko i szybko się go robi.
Jest bardzo delikatny i kremowy. Polecam! Very Happy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin