orcik serowy bez pieczenia Składniki: Spód: 150 g pokruszonych biszkoptów 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 500 g twarogu o zawartości 5% tłuszczu 250 g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 g żelatyny 1/2 szklanki wrzątku ( ok. 100 ml) 150 g naturalnego jogurtu o zawartości 3% tłuszczu 500 ml śmietany kremówki Pokruszone biszkopty wymieszać z rotopionym masłem na jednolitą masę. Odłożyć 1/2 szklanki masy. Resztą masy wyłożyć dno tortownicy. Miksować twaróg, cukier, esencję waniliową, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać , lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Miskę z masą serową wstawić na 5 - 10 minut do lodówki ( ale nie na dłużej!). W tym czasie ubić na sztywno kremówkę. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. PO tym czasie posypać pozostawionymi okruszkami biszkoptów z masłem. Przepis podała na Izbushce Kukuszka: http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42&page=6 Mój torcik: Nie posypywałam go kruszonką ciasteczkową ( całą wykorzystałam na spód), tylko po ułożeniu na wierzchu pokrojonych brzoskwinii zalałam galaretką. Serniczek tężeje bardzo szybko i szybko się go robi. Jest bardzo delikatny i kremowy. Polecam!
piotr6631