Dorożdżowy zawijaniec z serem ciasto drozdzowe 2 1/2 szkl. maki .2,5 dkg drożdzy 3/4 szkl. ciepłego mleka 1/4 kostki margaryny roztopionej szczypta soli 1 całe jajko +1 żółtko 3 łyzki kopiate cukru drozdze rozmieszac z cukrem i zalac ciepłym mlekiem - poczekac az "ruszą" Rozczyn wlac do miski z maka i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszac ( ja to robiłam niecałe 5 min.). Odstawić do wyrosniecia przykryte sciereczka w ciepłym miejscu na ok. 30min. Wyrosniete ciasto wyłozyc na stolnice i wałkowac prostokat, nst posmarowac nadzieniem i zwinac jak na strucle. Mozna piec w tortownicy z tzw, kominkiem , lub w zwykłej keksówce piec. ok. 45 min, w temp. do 200stopni Nadzienie serowe według uznania ja zrobiłam : z kostki twarogu ( 25 dkg) +cukier waniliowy+ 1/2 szkl. cukru+ 1 pełna łyzka budyniu waniliowego+ piana z 1 białka + rodzynki i orzechy Upieczone ciasto polac lukrem i posypac bakaliami: orzechy, rodzynki , skórka pomaranczowa
piotr6631