Sałatka drobno krojona
Składniki
· 4 kg ogórków gruntowych małych
· ½ kg cebuli
· 2 papryki kolorowe
· ¼ kg marchwi
· 1 ząbek czosnku
· natka pietruszki
· 1 szkl cukru
· 1 szkl oleju
· 1 szkl octu 10%
· 1 i ½ łyżki soli
· Etapy przygotowania
· 1. Wszystkie warzywa umyć, obrać, oczyścić. Ogórki i marchew drobno pokroić w plastry, paprykę oraz cebulę w cienkie paseczki, natkę pietruszki posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę.2. Składniki wymieszać ze sobą, posolić i odstawić na godzinę. Następnie dodać olej, ocet, cukier, jeszcze raz wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny. 3. Warzywa włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
guldek2