Surówka z białej kapusty
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki
· 2 kg kapusty białej surowej
· 2 duże cebule
· 2 ząbki czosnku
· 3 marchwie
· 1 szklanka oleju
· pieprz do smaku
· ZALEWA:
· 0,5 szklanka octu
· 1 szklanka cukru
· 2 łyżki soli
· Surówka z białej kapusty jest bardzo prosta i trwała, idealna do jesiennych i zimowych obiadów.
· Etapy przygotowania
· Kapustę siekamy, marchew ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia". Sałatkę można przechowywać przez dłuższy czas w chłodnym miejscu.
guldek2