Grzyby marynowane ze słodką papryką
Składniki
1 kg grzybów (borowiki, podgrzybki,koźlarze inne jadalne),0,5 kg papryki czerwonej, zielonej lub żółtej,0,5 kg małych cebulek,pieprz, ziele angielskie, listek laurowy,gorczyca, czosnek(tyle ząbków ile jest słoików)1 szklanka octu 10%,4 szklanki wody,2 łyżki cukru , 2 łyżki soli.
Zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony, umyć pod bieżącą wodą,zanurzyć na kilka minut do wrzącej wody, wyjąć i gotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Paprykę umyć; pokroić na paski o szerokości 2 cm i długości 3-4 cm. Cebulkę obrać opłukać.Prawie ugotowane do miękkości grzyby odcedzić, spłukać zimną wodą. Układać w przygotowanych słoikach warstwami grzyby, paprykę i cebulki. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku. Warzywa i grzyby zalewać zalewą, zamykać słoiki i pasteryzować mniejsze słoiki 10 minut, większe 20-25 minut.Przygotowanie zalewy: zagotować zalewę z przyprawami, solą i cukrem, dodać ocet doprowadzić do wrzenia, wystudzić i zalewać nią przetwór. Co roku marynuję grzyby w ten sposób. Są bardzo smaczne. Przepis z książki " Grzyby w kuchni ".
guldek2