Strzępiec wyborny.docx

(12 KB) Pobierz

Strzępiec wyborny

 

 

Składniki

Ciasto: 40 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 4 jaja, 20 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao,

Ponadto: 30 dag powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu, 10 dag orzechów włoskich, opakowanie dowolnego kisielu (najlepiej czerwonego)



do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części, do jednej wsypać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika co najmniej na 30 minut.

Przygotować średniej wielkości tortownicę i wysmarować ją tłuszczem oraz obsypać bułką tartą. Z zamrażalnika wyjąć jedną białą część ciasta i zetrzeć nad formą na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto równo rozprowadzić w tortownicy, lekko je przygniatając. Następnie wyłożyć powidła śliwkowe, a na nie zetrzeć ciemną część ciasta, znów równo rozprowadzić, posypać posiekanymi orzechami.

Z białek ubić pianę, dodając cukier puder. Do sztywnej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Tą masą posmarować drugą warstwę ciasta i przykryć trzecią – też startą na tarce i wyrównaną. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 50 minut.

 


Upieczone i ostudzone udekorować polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

* zamiast powideł używam domowego dżemu z czarnej porzeczki,
* ciemne ciasto można poperfumować kilkoma kroplami dowolnego aromatu ;)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin