Ciasto mozaikowe
Składniki
Biszkopt jasny:7 jajek1 szkl. mąki1 szkl. cukru kryształu1 łyżeczka proszkuBiałka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, wymieszać, upiec. Przekroić, naponczować herbatą z cytryną.Biszkopt ciemny:4 jajka¾ szkl. cukru¾ szkl. mąki1 łyżeczka proszku2 łyżki kakaoBiałka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, kakao. Upiec, wykroić kieliszkiem kółka ( kółka zachować)Masa:2 budynie śmietankowe2 galaretki truskawkowe5 łyżek c. pudru1 margaryna¾ l mleka7 mandarynek
Wykonanie:Na mleku ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.Galaretki rozpuścić w 1½ szkl. wody, ostudzić, tężejąca dodawać do utartej masy budyniowej . Od razu przekładać biszkopty, gdyż masa dość szybko tężeje.Przełożenie:Jasny biszkopt, masa, ciasto ciemne z dziurami, mandarynki układać w otwory do pełna, następnie masa, do masy wciskamy kółeczka które zostały z wykrojenia ciemnego biszkoptu, na to dajemy drugą część ciasta jasnego.Wierzch dekorujemy w/g uznania.Ja posmarowałam masą i posypałam granulowanym kakao przetartym przez siteczko.Smacznego życzę!!!
guldek2