ciasto metrowiec
Składniki
składniki na ciasto6 jajpół szklanki wolejupół szklanki wody2 szklanki cukru2 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaskładniki na krem (jest go odpowiednio duzo aby przelożyc nim ciasto i nasmarować wierzch)pól litra mleka5 dużych łyżek kaszy mannej1 kostka margaryny1 szkanka cukrukieliszek wódki (można zastąpic aromatem migdałowym lub arakowym jeżeli ciasto będą jadły dzieci)
ciasto wydaje sie byc pracochłonne,jednak jest zupełnie inaczej. robi sie je szybko i przyjemnieżółtka ucieramy z cukrem( do białości)dodajemy wode i oliwę, i miksyjemy.dodajemy mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia(miksujemy)białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy i delikatnie mieszamy łyżkąciasto dzielimy na 2 częsci, do jednej dodajemy kakao,druga pozostaje biała.przekładamy ciasto do 2 takich samych keksówek(wczesniej nasmarowanych margaryna i posypanych bułką tartą)pieczemy w 180 stopniach, około godzine.KREM:mleko gotujemy z połową cukrudodajemy kaszę manną i gotujemy do zgęstnienia(często mieszając) studzimy margaryne ucieramy z cukrem dodajemy kasze manna i wódke-miksyjemy(kasze dodajemy po łyżce) na puszusty krem.wykonanie ciasta:wystudzone ciasto kroimy na równe "kromki"(po około 1,5 cm)przekładamy smarując kremem, raz biały kawałek raz ciemny.i tak do skonczenia "kromek"całość mozna posmarować pozostałym kremem i udekorowac wg upodobań(czekolada,polewa,wiórkami kokosowymi)wstawiamy do lodówki. kroimy koniecznie po skosie!
guldek2