Krajanka z kremem maślanym
Składniki
Na ciasto: 4 jajka 60 g cukru 3 białka 40 g mąki 10g mąki ziemniaczanej 15 g kakao Na krem: 1/2 litra mleka 60 g cukru torebka budyniu waniliowego 1 łyżka cukru pudru 300 g masła konfitura z wiśni (przynajmniej 2 łyżki) 50 g płatków migdałów
Żółtka utrzeć z połową cukru na pulchną masę. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do masy żółtkowej.Dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wymieszać.Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec 10 min w 200oC.Ciasto wyrzucić na ściereczkę i przykryć wilgotna ściereczką żeby sie ostudziło. Ściągnąć papier pergaminowy. Ciasto pokroić na 3 równe pasy.Zagotować mleko z cukrem, wlać rozrobiony w małej ilości mleka budyń. Wymieszać i zagotować. Wlać do miski i posypać cukrem pudrem żeby nie utworzył się kożuch, wstawić do lodówki żeby się ostudził.Utrzeć masło na pulchną masę
, dodawać po łyżce budyń cały czas mieszając aż uzyska się konsystencje kremu.Jedną część ciasta posmarować konfiturą i kremem, nałożyć kolejną część ciasta i zrobić to samo co z pierwszym.Wierzch krajanki i boki posmarować kremem. Obsypać migdałami.
guldek2