Krajanka z kremem maślanym.docx

(12 KB) Pobierz

Krajanka z kremem maślanym

 

Składniki

Na ciasto:
        4 jajka
        60 g cukru
        3 białka
        40 g mąki
        10g mąki ziemniaczanej
        15 g kakao
 Na krem:
        1/2 litra mleka
        60 g cukru
        torebka budyniu waniliowego
        1 łyżka cukru pudru
        300 g masła

        konfitura z wiśni (przynajmniej 2 łyżki)
        50 g płatków migdałów

 

Żółtka utrzeć z połową cukru na pulchną masę. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do masy żółtkowej.
Dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wymieszać.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec 10 min w 200oC.
Ciasto wyrzucić na ściereczkę i przykryć wilgotna ściereczką żeby sie ostudziło. Ściągnąć papier pergaminowy. Ciasto pokroić na 3 równe pasy.

Zagotować mleko z cukrem, wlać rozrobiony w małej ilości mleka budyń. Wymieszać i zagotować. Wlać do miski i posypać cukrem pudrem żeby nie utworzył się kożuch, wstawić do lodówki żeby się ostudził.
Utrzeć masło na pulchną masę

, dodawać po łyżce budyń cały czas mieszając aż uzyska się konsystencje kremu.

Jedną część ciasta posmarować konfiturą i kremem, nałożyć kolejną część ciasta i zrobić to samo co z pierwszym.Wierzch krajanki i boki posmarować kremem. Obsypać migdałami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin