Marysieńka bajeczna
Składniki
Ciasto:- 7 jajek- szkl. cukru- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa orzechowa:- 25 dag zmielonych orzechów- 5 białek- 20 dag cukru- 1,5 łyżki miodu- łyżka mąki ziemniaczanej- łyżka mąki pszennejKrem:- pół litra mleka
- cukier waniliowy- 5 żółtek- 20 dag cukru- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- kostka margarynyPolewa:- gotowa masa
krówkowa (lub puszka skondensowanego mleka słodzonego - wówczas gotować
go 3 godziny w garnku z wodą, aby powstał karmel)Dodatkowo:- płatki migdałowe
Ciasto:- Białka ubić, podczas ubijania dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (24 x 40 cm) i upiec w temp 180o.Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.Masa orzechowa:- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać orzechy, mąkę oraz miód i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na blaszkę, na której upiekliśmy ciasto i upiec.Krem:- żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę i trochę mleka.Pozostałe mleko zagotować, dodać przygotowany roztwór i mieszając, ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.PRZEŁOŻENIE CIASTA:- Na pierwszy blat ciasta wyłożyć część kremu, a na krem masę orzechową. Następnie wyłożyć pozostały krem i przykryć drugą częścią ciasta. Na koniec ciasto wyłożyć masą krówkową i posypać podprażonymi na patelni migdałami.
guldek2