MURZYNEK Z GALARETKĄ.doc

(23 KB) Pobierz
MURZYNEK Z GALARETKĄ

MURZYNEK Z GALARETKĄ

 

Ciasto: 5 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, ¾ szklanki mąki,

2 łyżki kakao.

 

Ciasto ubijać jak na biszkopt. Upiec w blasze ok. 40 min. Po ostudzeniu przekroić na 2 części

 

Masa: galaretkę (czerwoną) zalać gorącą wodą (1,5 szklanki), zostawić, aż zastygnie. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki wody.

Kostka masła, szklanka cukru pudru, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 50 g wódki, zapach arakowy.

 

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą masę, dodać kakao i wódkę, dalej ucierać. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i żelatynę, zapach arakowy. Całość ubijać ok. 2 min. mikserem. Na koniec dodać galaretkę pokrojoną w drobną kostkę. Całość ubić mikserem, aż wszystkie składniki się połączą.

Masę szybko rozsmarowujemy na placku. Wierzch posypać cukrem pudrem.      

 

 

MURZYNEK Z GALARETKĄ

 

Ciasto: 5 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, ¾ szklanki mąki,

2 łyżki kakao.

 

Ciasto ubijać jak na biszkopt. Upiec w blasze ok. 40 min. Po ostudzeniu przekroić na 2 części

 

Masa: galaretkę (czerwoną) zalać gorącą wodą (1,5 szklanki), zostawić, aż zastygnie. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki wody.

Kostka masła, szklanka cukru pudru, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 50 g wódki, zapach arakowy.

 

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolitą masę, dodać kakao i wódkę, dalej ucierać. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i żelatynę, zapach arakowy. Całość ubijać ok. 2 min. mikserem. Na koniec dodać galaretkę pokrojoną w drobną kostkę. Całość ubić mikserem, aż wszystkie składniki się połączą.

Masę szybko rozsmarowujemy na placku. Wierzch posypać cukrem pudrem.      

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin