Chipsy Dębowe_2.doc

(25 KB) Pobierz

Chipsy Dębowe


Zalety: możesz zrobić sobie chipsy o róznym stopniu wypalenia. Wady - nieznana jakosc i cechy organoleptyczne dębiny.

Jak zrobić:
-albo zrobic płatki - czyli strugiem zestrugac z deski debowej grube na 0,5-1 mm strużyny i połamać je na kawałki.
-albo zrobić płytki - czyli pociąć piłą, w poprzek słojów - klocki wysokosci 2-3 cm (mierzone wzdłuż słojów) a następnie dłutem, tasakiem czy masywnym nożem naszczepić płytek grubosci ok. 2-5 mm.

Te dwa rodzaje mają różne dozowanie do wina - bo ważna jest powierzchnia styku - czyli np. 3 g płatków zadziała tak samo jak np. 6-8 g płytek.

Co do rodzaju dębiny - jest ważna, ale czy masz wybór? Dąb francyski działa inaczej niż dąb amerykański, zdecydowanie najmniej spektakularnie działa dąb polski-niemiecki. Na co zwrócic uwagę jesli masz mozliwosc wyboru drewna: dab nie powinien pochodzić z terenow podmokłych, nie moze tez byc porazony przez patogeny grzybowe: huby, boczniaki, opieńki, czernizna drewna. Oczywiscie drewno nie może być w żaden sposób impregnowane.

Platki lub płytki nalezy najpierw wymoczyć: platki ja zalewam najpierw wrzątkiem do ostygniecia, potem zlewam wodę i zalewam jeszcze dwukrotnie gotowaną (miekką) chłodną wodą na dobę.

Płytki tak samo - z tym, że chłodną wodą zalewam trzykrotnie i trzeci raz trzymam dwie doby.

Po ostatnim zlaniu osuszyc np. ręcznikiem papierowym lub ścierką, rozłozyć na blasze w piekarniku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-180 st.C. Po kilkunastu minutach przemieszac- przewrócic - czas dobierać na podstawie koloru. Mocno wypalane platki powinny miec intensywnosc koloru mlecznej czekolady, zapach powinno byc czuc ale nie moze byc to dym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin