Przyprawy i zioła polecane przez Hildegardę.doc

(29 KB) Pobierz

Przyprawy i zioła najlepsze do poszczególnych rodzajów mięs

według św. Hildegardy z Bingen

 

kurczak:

macierzanka, bertram, galgant, szałwia, hyzop

wołowina / cielęcina:

pieprz, pieprz kubebea, czosnek, liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki, cebula, mięta, galgant, macierzanka

ryba:

bertram

do wszystkich:

pietruszka, cebula (gotowana, duszona lub pieczona), galgant, macierzanka, bertram

 


Przyprawy i zioła polecane

przez św. HILDEGARDĘ z Bingen

(świeże i suszone):

 

 

- bazylia,                                                                                             - bertram

- bluszczyk kurdybanek                                                                - bylica pospolita

- cynamon                                                                                          - cząber

- czosnek                                                                                             - dyptam

- dziewanna                                                                                       - estragon

- galgant                                                                                              - gałka muszkatołowa

- goździki                                                                                            - hyzop

- imbir                                                                                                 - kmin rzymski (kumin)

- kolendra                                                                                          - koperek

- krwawnik                                                                                        - liście laurowe

- lubczyk                                                                                             - lukrecja

- macierzanka                                                                                  - majeranek

- mak                                                                                                   - melisa

- mięta                                                                                                - nagietek

- ocet winny                                                                                      - pieprz

- pieprz kubeba                                                                              - piołun

- pokrzywa                                                                                       - rozmaryn

- pietruszka (korzeń i natka)                                                    - ruta ogrodowa

- sól                                                                                                     - szafran

- szałwia                                                                                            - szanta

- szczypiorek                                                                                   - babka płesznik

- chrzan                                                                                            - imbir

- koper ogrodowy                                                                          - oregano

- wrotycz – tylko liście (kwiaty są trujące)

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin