Przyprawy i zioła najlepsze do poszczególnych rodzajów mięs
według św. Hildegardy z Bingen
kurczak:
macierzanka, bertram, galgant, szałwia, hyzop
wołowina / cielęcina:
pieprz, pieprz kubebea, czosnek, liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki, cebula, mięta, galgant, macierzanka
ryba:
bertram
do wszystkich:
pietruszka, cebula (gotowana, duszona lub pieczona), galgant, macierzanka, bertram
Przyprawy i zioła polecane
przez św. HILDEGARDĘ z Bingen
(świeże i suszone):
- bazylia, - bertram
- bluszczyk kurdybanek - bylica pospolita
- cynamon - cząber
- czosnek - dyptam
- dziewanna - estragon
- galgant - gałka muszkatołowa
- goździki - hyzop
- imbir - kmin rzymski (kumin)
- kolendra - koperek
- krwawnik - liście laurowe
- lubczyk - lukrecja
- macierzanka - majeranek
- mak - melisa
- mięta - nagietek
- ocet winny - pieprz
- pieprz kubeba - piołun
- pokrzywa - rozmaryn
- pietruszka (korzeń i natka) - ruta ogrodowa
- sól - szafran
- szałwia - szanta
- szczypiorek - babka płesznik
- chrzan - imbir
- koper ogrodowy - oregano
- wrotycz – tylko liście (kwiaty są trujące)
Alazet