ostrzenie noży.pdf

(31 KB) Pobierz
53564493 UNPDF
majsterkuje.pl - serwis dla majsterkowiczów
Ostrzenie no¿y
Autor: KOti
Z grubsza, u¿ywajmy ostrzałek z drobnym ziarnem, prêtów ceramicznych, diamentowych, mo¿e byæ
oszlifowana krawêd¼ szyby (musi byæ matowa). W przypadku kostek ¶ciernych, najłatwiej dostêpnych w
hipermarketach w zakresie ceny do 5 zeta, moczmy je w wodzie i szlifujmy skrapiaj±c je wod±. Nie na
sucho!
Ale po krótce:
*nó¿ kuchenny o płaskim szlifie dwustronnym, najlepiej ostrzyæ po cało¶ci, na płaskim kamyku z
drobnym ziarnem.
*jw, ale szlif wypukły, ostrzymy podobnie, ale delikatnie odsuwamy grzbiet ostrza od kamienia.
*kuchenniak ze szlifem jednostronnym, to ju¿ zale¿y, w jakim stanie s± szlify. Je¶li ok, to najlepiej płask±
stron± no¿a po płaskim kamyku z drobniutkim ziarnem, ewentualnie, na twardy klocek drewniany
naklejamy papier o wysokiej gradacji, najlepiej wodny papier ¶cierny, gradacja rzêdu 400 - 600 (wy¿sze
gradacje dla pasjonatów, bo to ju¿ hardcore wtedy) i na mokro gładzimy ostrze. Je¶li szlify s± ¶ciachane,
najlepiej oddaæ do kogo¶, kto nam ten szlif naprawi.
*kuchenniaki które maj± szlify płaskie lub wypukłe i oddzieln± krawêd¼ tn±c±, najlepiej ostrzyæ tak, ¿eby
nie zniszczyæ krawêdzi tn±cej zrobionej maszynowo. do tego trzeba cierpliwo¶ci i niestety wprawy. Trzeba
utrzymaæ k±t ostrzenia taki sam z obu stron ostrza, wtedy najlepiej siê nó¿ naostrzy.
Efekty zobaczycie sami...
Aha unikajcie ostrzałek tarczkowych, czyli kilka tarczek z metalu obok siebie w dwóch rzêdach
naprzeciwko, niszcz± ostrza.
na ten temat mo¿esz podyskutowaæ na naszym forum w w±tku >>No¿e w kuchni<<
http://majsterkuje.pl
Kreator PDF
Utworzono 21 January, 2009, 19:49
53564493.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin