MAKÓWKA
Dla początkujących
50 dag. maku,3 łyżki miodu,30 dag. cukru do maku,1/2 łyżeczki soli,20 dag. rodzynek,20 dag. orzechów włoskich,20 dag. migdałów,1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej z syropem,1 mały zapach migdałowy,1 duża strucla,2,5 l. mleka,1/3 kostki masła.
Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami.Bakalie przesmażyć z masłem cukrem i miodem. Dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 litr mleka, dodać skórkę pomarańczową i zapach.Makówka powinna mieć konzystencję półpłynną Struclę pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je osłodzić i w gorącym maczać kromki strucli, tak żeby dobrze nasiąkły. Namoczone kromki kłaśc warstwami w salaterce i przekładać gorącym makiem. Makówkę podawać mocno schłodzonąw tym samym naczyniu lub wyłożoną na talerz (jeśli masa ma ściślejszą konsystencję).
renialen