Aneta Jastrzębska Gr. 1 23.11.2007r.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
Witamina A
Zapotrzebowanie dzienne:
600 mcg. – 700 mcg.
Najważniejszy wpływ na funkcje organizmu:
-wzrost i ogólny rozwój organizmu,
-tworzenie kości,
-produkcja hormonów,
-widzenie (także nocne),
-prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry,
-ochrona przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz).
Skutki niedoboru:
-wysychanie spojówek i rogówek
-kruche,wolno rosnące paznokcie
-suchość skóry
-brak apetytu
-kurza ślepota
-złe widzenie
-zahamowanie wzrostu
-zanikanie nabłonków
-łuszczyca
Skutki nadmiaru:
-zmiany skórne,
-nadpobudliwość,
-ból głowy,
-powiększenie wątroby.
Źródła pokarmowe:
-jaja,
-mleko,
-warzywa zielone, żółte, czerwone
-tran,
-produkty mleczne
-ryby
Witamina D
10 mcg..
Najważniejszy wpływ na funkcje organizmu
-przemiany wapnia i fosforanów
-właściwa mineralizacja kości
-krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych
-złamaniami,
-skrzywieniami i zwyrodnieniami układu kostnego,
-zniekształceniami sylwetki,
-złym funkcjonowaniem układu nerwowego i mięśniowego,
-zapaleniem spojówek
-biegunka,
-łatwe męczenie się,
-wzmożone oddawanie moczu,
-ból oczu,
-brak apetytu,
-zakłócenia w funkcjonowaniu nerek, tętnic, serca, płuc, uszu,
-niekorzystne zmiany w tych organach
-mleko i jego przetwory,
-ryby,
Witamina E
10 - 30 mg
-zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - tzw. przeciwutleniacz,
-ochrona przed rozwojem miażdżycy - hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu (tzw. zły cholesterol).
-witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem
-niemalże niemożliwe
-zmęczenie,
-bóle głowy,
-osłabienie mięśni,
-zaburzenia widzenia
-soja,
-produkty zbożowe,
-oleje roślinne - słonecznikowy i sojowy,
-kapusta - czerwona i włoska,
-groszek zielony,
Witamina K
75 - 80 mcg
-regulacja procesów krzepnięcia krwi i zapobieganie krwawieniom.
-utrzymywanie prawidłowej struktury kości i gojenie złamań.
-słabą krzepliwość krwi,
-łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
-problemy z gojeniem się ran,
-trudności w mineralizacji kości,
-zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki.
-rozpad krwinek czerwonych,
-niedokrwistość,
-nadmierne wydzielanie potu,
-uczucie gorąca,
-u niemowląt - żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej.
-wydłużenie czasu krzepnięcia krwi
-liściaste części roślin
-jogurt
-olej sojowy
-tran
-pomidory,
-groch,
-truskawki,
-ziemniaki.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witamina B1
1,0 – 2,0 mg
-przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne,
-funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni,
-produkcja krwinek czerwonych.
-zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji i depresja,
-niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych,
-zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, brak apetytu, spadek wagi.
-możliwe tylko w wypadku zastrzyków:
-osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność,
-obrzęk krtani,
-zawroty głowy,
-drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca,
-reakcje alergiczne,
-w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.
-drożdże,
-niełuskane ziarno pszenicy,
-płatki owsiane,
-mięso wieprzowe,
-wątroba wieprzowa, wątroba cielęca,
-ziemniaki,
-orzechy,
-rośliny strączkowe
-pieczywo pełnoziarniste.
Witamina B2
-produkcja związków wysokoenergetycznych,
-właściwe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych
-opóźnienie wzrostu,
-uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń,
-swędzenie w okolicy ujścia pochwy,
-wypadanie włosów,
-kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność,
-zaburzenia oddechowe,
-obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych,
-pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, pelagra,
-choroby układu nerwowego,
-dystrofie mięśni,
-łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy.
-nudności,
-wymioty.
-wątroba cielęca, wątroba wieprzowa,
-nabiał,
-wątroba,
-zielone warzywa,
Witamina B5
około 7 mg
-metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek,
-synteza hormonów sterydowych i innych związków chemicznych.
-prawidłowa budowa i funkcjonowanie skóry oraz włosów
-ochrona przed infekcjami.
-zaburzenia układu nerwowego,
-trudności z nauką,
-nadmierna drażliwość, omdlenia, depresje, utrata koordynacji,
-bóle i sztywność w stawach, uczucie odrętwienia, mrowienia i skurcze w ramionach i nogach, niepewny chód,
-wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, łysienie,
-zmiany skórne, uczucie pieczenia,
-kłopoty ze wzrokiem, pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu,
-zaburzenia układu trawiennego, utrata apetytu, niestrawność,
-przemęczenie, podatność na zakażenia,
-złe gojenie się ran, częste infekcje górnych dróg oddechowych,
-zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, przyspieszenie czynności serca.
– nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować biegunki.
-pełnoziarnisty chleb,
-mięso wieprzowe, mięso wołowe,
-chleb biały,
Witamina B6
1,5 – 2,5 mg
-synteza i regulacja ponad 60 białek w organizmie (głównie białka związane z prawidłowym -funkcjonowaniem układu nerwowego)
-produkcja czerwonych i białych komórek krwi.
-nieprawidłowości w układzie nerwowym: drgawki, depresja, apatia, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenia nerwów, zmniejszona odporność na infekcje,
-stany zapalne skóry: łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka, błon śluzowych jamy ustnej,
-kamica nerkowa,
-zmęczenie, nudności, odruchy wymiotne,
-zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów,
-u dzieci - opóźnienia umysłowe, nieprawidłowości w budowie kości oraz objawy padaczkowe, drażliwość.
-zaburzenia układu nerwowego: brak koordynacji mięśni, zwyrodnienia tkanki nerwowej, słabość mięśni, niepewny chód, uczucie mrowienia,
-pełne ziarna
-drób
-większość warzyw
-ryby.
Witamina B12
0,001 – 0,002 mg
-tworzenie czerwonych komórek krwi,
-tworzenie materiału genetycznego (synteza DNA i RNA),
-prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
-zahamowanie dojrzewania komórek, szczególnie krwi,
-opóźnienia wzrostu,
-częste biegunki,
-zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, trudności w zachowaniu równowagi, rozdrażnienie, irytacja, stany lękowe, depresje, zmęczenie,
-drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się,
-bezwład umysłowy i fizyczny, drętw...
pilkarka