Suflet cytrynowy .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

2 cytryny

2 dkg bułki tartej

4 żółtka

1 dkg masła i bułka tarta do półmiska

14 dkg cukru

4 białka (piana)

 

Wykonanie:

 

Ogniotrwały półmisek posmarować masłem. Cytrynę opłukać w ciepłej wodzie, nakłuć gęsto a płytko, aby nie pokłuć owocu tylko żółtą i białą skórkę, włożyć do zimnej wody i ugotować odlewając kilka razy wodę. Ugotowane, zupełnie miękkie cytryny przetrzeć usuwając pestki. Ubić białka na pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodając przetarte cytryny. Na utartą masę wyłożyć pianę, przesypać bułką tartą i lekko wymieszać. Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją: ustawić na blasze i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika (220 stopni), upiec (ok. 25 min.). Podawać wprost z pieca, bo szybko opada. Podawać z sosem waniliowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin