Buleczki drozdzowe10 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.500 g pszennej maki razowej,30 g swiezych drozdzy,70 g platkow pszennych,50 g nasion slonecznika,50 g siemienia lnianego,30 g zarodkow pszennych,1 lyzka oleju,2 lyzki miodu,ok. 300 ml cieplej wody,1 lyzeczka soli morskiej lub kamiennej,1 jajo do posmarowania bulek,mak lub siemie lniane do posypania.1. Drozdze rozetrzec z miodem i polowa wody. Odstawic w cieple miejsce na 10min.2. Do miski wsypac make, sol, platki pszenne, zarodki, siemie lniane i nasionaslonecznika. Dodac drozdze z miodem, reszte wody i olej. Wyrobic gladkieelastyczne ciasto. Jesli jest zbyt lepkie - dodac troche maki. Przykryc, odstawic do wyrosniecia na 30 min.3. Wylozyc ciasto na stolnice posypana maka, jeszcze troche wyrobic. Podzielicna 10 czesci. Uformowac okragle buleczki i ulozyc na blasze posmarowanejolejem. Przykryc, odstawic na 15 min do ponownego wyrosniecia.4. Buleczki posmarowac jajem, posypac makiem lub siemieniem. Wstawic na 15-20min do goracego piekarnika (220żC).Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 86.
czajkpiotr69