Chleb nowy.doc

(19 KB) Pobierz
Chleb nowy

Chleb nowy
1 kg starego chleba,
10-15 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 kg mąki

Stary chleb namoczyć, odcisnąć z wody. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a gdy podrosną, dodać je do odciśniętego chleba, wsypując przesianą mąkę i ewentualnie 5 dag otrąb pszennych. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić w misce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodać soli, jeszcze raz dokładnie wyrobić i wkładać do natłuszczonych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Zostawić w ciepłe do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do ok. 200 st. C piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin