Potrawka cielecaPorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 2 godz.1,5 kg cieleciny bez kosci,2 cebule,2 marchwie,1/2 selera,1 por,200 g mlodych cebulek,200 g swiezych prawdziwkow,150 ml smietany,3 zoltka,5 lyzek masla,2 lyzki maki,sok z 1/2 cytryny,1 bouquet garni,6 gozdzikow,szczypta galki muszkatolowej,sol, pieprz,3 l bulionu.1. Marchew, seler i por obrac, umyc i pokroic w duze kawalki. Cebule obrac inaszpikowac gozdzikami.2. Mieso oplukac w zimnej wodzie, osuszyc, pokroic w kostke o boku ok. 5 cm, poczym obsmazyc na 2 lyzkach rozgrzanego masla, nie dopuszczajac do zbrazowienia. Osolic, doprawic pieprzem, przelozyc do pojemnego rondla i zalac bulionem. Dodac przygotowane jarzyny i bouquet garni, gotowac na wolnym ogniu 40min.3. Cebulki obrac. Grzyby obrac i umyc. Wieksze pokroic w kawalki, mniejsze zachowac w calosci. Osolic, doprawic pieprzem i dusic na reszcie masla wraz zcebulkami, pod przykryciem, na srednim ogniu, 30 min.4. Mieso wyjac z bulionu i przelozyc do naczynia z grzybami. Oproszyc maka, zalac przecedzonym bulionem, po czym zaciagnac smietana, a nastepnie roztartymi zoltkami. Doprawic sokiem cytrynowym i galka muszkatolowa, starannie wymieszac. Podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 80.
czajkpiotr69