Boczniak - informacjeBoczniak to grzyb, coraz popularniejszy ostatnimi czasy. Do jego hodowli wystarczy sieczka (rozdrobniona słoma, nie pamiętam z jakiego zboża i czy jest to istotne), którą wsypujemy do worka foliowego i polewamy wrzątkiem (chyba chodzi o bakterie ale i o zmiękczenie).Nie wiem co z grzybnią - czy jest do dawana do całej objętosci czy tylko na powierzchni.Całosć wstawiamy do ciemnego i wilgotnego pomieszczenia.Po pewnym czasie odcinamy kapelusze (tylko je widziałem w sprzedaży).Zyczę smacznegoFrom: Adam Głaszcz <a.glaszcz@lonza.com.pl>Boczniak ostrygowaty (po angielsku Oyster Fungus) to dosc czesty grzyb rosnacy w duzych grupach na drzewach. Na pewno rosl i przed 24 laty.W sklepach kupuje sie boczniaki pochodzace z uprawy. Nie wiem czy jest znany w USA ale w Wielkiej Brytanii na pewno.PrzemekFrom: wachniew@ftjibm.ftj.agh.edu.plJa uzywam boczniakow na pare sposobow:- jak chinskich grzybow w tejze kuchni, tzn. kroje w cienkie paski i smaze w woku, albo na mocno rozgrzanej patelni z dodatkami podobnie przygotowanymi jak grzyby (moze to byc kurczak, jarzyny, czy tez makaron sojowy)- raczej nie panieruje ich i nie smaze w ten sposob, jak to mozna zrobic z uprzdnio namoczonymi kapeluszami suszonych dobrych grzybow (jak np. prawdziwki, czy kozaki).Kupuje gotowe pasty (np. hinduski curry - sa np. w markecie Billa ,na polce z ingrediencjami z kuchni z roznych stron) i podaje z nimi.- do zup raczej nie uzywam - wole "tradycyjne"- do salatek i owszem- z ziemniakami i np. koprem wloskim - mniam!!zyczac smacznegoanka
czajkpiotr69