BEZA Z MANGO
Składniki:
Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1 + 4 godz.bialka z 7 jajek,250 g cukru,350 g cukru pudru,1 lyzeczka bialego octu winnego,4 mango.Krem:500 ml mleka,100 g cukru,4 zoltka,1 lyzeczka skorki startej z cytryny,1,5 lyzki maki kukurydzianej,1/2 lyzki maki kartoflanej,30 ml brandy,sol.1. Cukier wsypac do duzego, zeliwnego garnka. Postawic na malym ogniu, gotowacstale mieszajac, az cukier sie rozpusci i powstanie zlotobrazowy karmel.Przelac do formy w ksztalcie pierscienia. Forme przechylac tak, by karmelpokryl dno i brzegi.2. W duzej misce ubic bialka. Gdy zacznie sie tworzyc piana dodac ocet i ubijacdalej, dodajac po lyzeczce cukier puder. Gdy piana bedzie sztywna przelozycdo formy pokrytej karmelem.3. Do duzego naczynia wlac wrzaca wode na wysokosc 2,5 cm. Do naczynia wlozycforme z piana i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 200żC. Piec az beza "nadmie sie" (ok. 15 min) i nabierze zlotego koloru. Zmniejszyc temp.piekarnika do 120żC i piec jeszcze ok. 25 min. Wylaczyc piekarnik i uchylicdrzwiczki, by beza stygla powoli. Ochlodzona wstawic do lodowki na 3 godz.4. Przygotowac krem: zagotowac mleko z odrobina soli i skorka cytrynowa. Zoltkaubic z cukrem na puszysta mase. Dodac make kukurydziana i kartoflana. Wymieszac i powoli wlewac gorace mleko ciagle mieszajac. Krem przelac do garnka itrzymac na malym ogniu. Mieszac az krem zgestnieje (nie zagotowac). Zdjac zognia, wlac brandy, wymieszac i ostudzic.5. Mango obrac, usunac pestke i pokroic na duze plastry. Beze wyjac z formy iprzelozyc na talerz. Posypac karmelem z formy. Plastry mango wlozyc do srodka bezy i ulozyc dookola. Oddzielnie podac krem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska"From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
czajkpiotr69