Składniki:
· 2 średnie bakłażany
· oliwa z oliwek
· 1 mała cebula, obrana i drobno posiekana
· 3 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
· 750 g pomidorów z puszki
· 1 pęczek posiekanej bazylii
· 1 łyżka słodkiego masła
· 500 g krótkiego makaronu, np. gemelli
· 1 szklanka mąki
· 2 jajka, roztrzepane
· bułka tarta wg. Buddy’ego Valastro
· sól
· 3/4 pokruszonego sera ricotta salata
Sposób przygotowania:
· 4 sztuki steku ribeye (inne nazwy: Rib-Eye steak, Delmonico Steak, polski odpowiednik: rozbratel – mięso z wysokiego żebra młodych zwierząt) o wadze ok. 350 g o grubości ok. 3 cm
· 3 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę i podzielone
· 3-4 łyżki oliwy z oliwek
· 450 g grzybów cremini, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
· sól i świeży czarny pieprz
· 1 średnia czerwona cebula, obrana i poszatkowana
· 1 duża czerwona papryka, rdzeń usunięty, pokrojona w plasterki o grubości 1 cm
· 1 duża żółta papryka, rdzeń usunięty, pokrojona w plasterki o grubości 1 cm
· pół szklanki białego półwytrawnego wina
· 1 puszka pomidorów z sokiem, pogniecionych ręką
· 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3. Cytrynowa granita
· długie paski ze skórki z jednej cytryny
· 1 szklanka świeżego soku z cytryny
· 2 szklanki wody
· 2/3 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze, można dodać jeszcze dodatkowo 2 łyżki cukru)
· 2 małe gałązki rozmarynu
tatanka.com