Napoleonki bez pieczenia.doc

(23 KB) Pobierz

Napoleonki

  

 

Składniki:

- 5 szklanek mleka,

- szklanka cukru,

- szklanka mąki,

- cukier waniliowy,

- kostka masła lub margaryny (margaryna w kostce jest najlepsza),

- torebka budyniu waniliowego,

- 4 żółtka,

- 2 paczki dużych niezbyt słonych krakersów (najlepsze dla mnie są lajkonika, można kupić jedna duża, jedna małą paczkę, na blaszkę spokojnie wystarcza).

 

Jak przyrządzić?

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem lub margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i mąką żółtkami i wlać do gotującego sie mleka. Mieszając gotować, az masa zgęstnieje (trzeba szybko mieszać bo robią sie grudki). Połowę krakersów wyłożyć na blaszce posmarowanej masłem wylać na nie gorącą masę i wyłożyć resztę krakersów tak żeby nie było widać masy posypać cukrem pudrem i odstawić do wystygnięcia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin