PLEŚNIAK INNY
Składniki: *3 szklanki mąki krupczatki (dałam zwykłą)
*5 jajek
*1 i 1/2 szklanki cukru pudru
*cukier waniliowy
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*kostka masła (20 dag)
*2 łyżki kakao (nie miałam, więc nie dałam)
*świeże czerwone porzeczki - ilośc wg uznania :-)
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 1/3 i 2/3. Mniejszą część zagnieść z kakao.Ja nie miałam kakao, więc góra jest u mnie jasna :) Całość ciasta schłodzić w lodówce.
Jasne ciasto rozwałkować na blachę. Następnie wyłożyć na nie dżem. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na dżemie.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pianę z białek.
Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego
martekss93