PLEŚNIAK INNY.rtf

(1 KB) Pobierz

PLEŚNIAK INNY

Składniki: *3 szklanki mąki krupczatki (dałam zwykłą)

*5 jajek

*1 i 1/2 szklanki cukru pudru

*cukier waniliowy

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*kostka masła (20 dag)

*2 łyżki kakao (nie miałam, więc nie dałam)

*świeże czerwone porzeczki - ilośc wg uznania :-)

 

 

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 1/3 i 2/3.  Mniejszą część zagnieść z kakao.Ja nie miałam kakao, więc góra jest u mnie jasna :) Całość ciasta schłodzić w lodówce.

Jasne ciasto rozwałkować na blachę. Następnie wyłożyć na nie dżem. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na dżemie.

Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pianę z białek.

Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin