Pycha placek ze śliwkami.doc

(23 KB) Pobierz
Pycha placek ze śliwkami

Pycha placek ze śliwkami

 

Składniki:
ciasto:
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek tłustego mleka
- 200 g masła lub margaryny
- po 1 opakowaniu proszku do pieczenia i cukru waniliowego

polewa:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- cynamon
- 2,5 kg śliwek węgierek

Jak przyrządzić?
1. Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, jajko, mleko, olej, proszek i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i chłodzić 30 min.
2. Umyte śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
3. Na polewę wymieszać jajka ze śmietaną i cukrem, doprawić cynamonem.
4. Ciastem wyłożyć blachę posmarowaną masłem, na ciasto wyłożyć połówki śliwek miąższem do góry. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut. Po ok. 20-25 minutach pieczenia ciasto wyjąć, polać polewą i piec dalsze 25-30 minut.

 

Ciasto ze śliwkami

 

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 całe jajka,
- 0,5 kostki "Kasi" (rozpuścić),
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (2 kubeczki),
- 1 kg owoców (np. śliwek, ale pasują wszystkie inne).

Jak przyrządzić?
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wbić jaja i wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Dobrze ubić mikserem. Nadal ubijając dodawać po trochu na przemian mąkę z proszkiem, roztopioną "Kasię" i obie śmietany. Konsystencja ciasta jest gęsta. Przełożyć je do dużej blaszki, na wierzchu ciasno poukładać owoce. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny a nawet trochę dłużej, do zarumienienia wyłażącego spod owoców ciasta. Najlepiej oczywiście sprawdzać patyczkiem :) Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin